Vaccinatie start op 12 september “waarschijnlijk” met aangepaste coronavaccins

Hasselt -

De Vlaamse herfstvaccinatie start op 12 september “waarschijnlijk” met aangepaste vaccins tegen de omikronvariant. Vrijdag gaan de eerste uitnodigingen de deur uit.

Ruben Steegen

Zoals bekend zullen eerst de 65-plussers, mensen met een verzwakte immuniteit en het zorgpersoneel worden uitgenodigd. Daarna krijgen de meerderjarigen die al minstens één keer werden geprikt een uitnodiging in de bus. Al vanaf vrijdag 18 augustus gaan de eerste brieven de deur uit.

Twee miljoen vaccins

Hamvraag blijft of de vaccinatie op 12 september kan starten met de nieuwe vaccins, aangepast aan de omikronvariant. “Waarschijnlijk”, klinkt in de persmededeling van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), die absoluut wil vasthouden aan de startdatum van 12 september. “Die datum is van belang om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren voor eind september zijn gevaccineerd. Tegelijk willen we de mogelijkheid benutten om met aangepaste vaccins te kunnen prikken. Daarvoor is het nog wachten op goedkeuring van het EMA en de leveringen van aangepaste vaccins van Pfizer en Moderna. Een mogelijke goedkeuring wordt begin september verwacht. Indien het EMA deze vaccins goedkeurt, heeft Pfizer zich alvast geëngageerd om aan Vlaanderen ongeveer 1 miljoen aangepaste vaccins te kunnen leveren in de week van 5 september, en nog eens 1 miljoen de week daarna.”

Reservelijst

Volgens woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid ziet het er goed. “Niemand kan voorspellen wat het EMA beslist, maar zodra het licht op groen staat, kunnen we heel snel schakelen.” Ook programmamanager Noël Vandeboel van het vaccinatiecentrum Maasland rekent op de nieuwe vaccins. “De kans dat het EMA de aangepaste vaccins alsnog tegenhoudt, lijkt bijzonder klein. Als de beslissing toch wordt uitgesteld, vrees ik dat veel mensen zullen wachten tot de goedkeuring er wel is.”

Ook de reservelijst QVAX zal opnieuw worden geactiveerd zodat mensen bij overschotten snel kunnen worden opgeroepen.

Aangeboden door onze partners