©  evib

Advocaat Walter Van Steenbrugge buiten vervolging gesteld in dossier van groot drugslab in Lendelede

In het onderzoek naar een omvangrijk drugslab heeft de Brugse raadkamer advocaten Walter Van Steenbrugge en Nancy Vanhee buiten vervolging gesteld. Het openbaar ministerie wilde hen vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. In totaal werden 23 verdachten wel naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen. “Een pure beschadigingsactie”, noemt Van Steenbrugge het in een eerste reactie.

gjs, cds

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een vijftiger uit Oostende als mogelijke spilfiguur in het vizier.

LEES OOK. Walter Van Steenbrugge verdacht van deelname aan criminele organisatie, topadvocaat reageert woedend: “Wraakactie van één persoon”

In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie op 8 september 2020 een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd inderdaad een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In een oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig.

Advocaat van verdachte

Meester Walter Van Steenbrugge trad in het dossier op als advocaat van een verdachte. In zijn rol als raadsman zou hij zijn boekje te buiten zijn gegaan. Daarom wilde het openbaar ministerie hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de contacten met dezelfde cliënt werd ook meester Nancy Vanhee daarvan verdacht.

De zaak kwam op vrijdag 12 augustus al een eerste keer voor de raadkamer, maar werd toen op vraag van de verdediging van Van Steenbrugge uitgesteld. Na een zitting van bijna twee uur besliste de raadkamer om beide advocaten buiten vervolging te stellen. “Ik heb mijn cliënt 100 procent correct en professioneel advies gegeven”, reageerde meester Van Steenbrugge na de zitting. “De raadkamer vindt het zelfs de moeite niet om mij voor een rechter te brengen.” Hij noemt het “een pure beschadigingsactie”. “Ik las in de pers dat er een telefoongesprek was afgeluisterd. Dat klopt niet. Het zit niet in het dossier. Ik ga de minister van Justitie hierover contacteren.” Van Steenbrugge zei ook nog zich te zullen “beraden over eventuele acties”.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten