©  Shutterstock

Honden kunnen echt wenen van geluk als baasje thuiskomt, zo blijkt uit studie

Honden kunnen wel degelijk tranen van vreugde huilen als ze herenigd worden met hun baasjes, zo blijkt uit een nieuwe, kleinschalige studie.

mtmBron: The Guardian, BBC News

“Honden kunnen oprecht opgewonden raken als ze hun menselijke metgezellen terugzien na een lange periode van afwezigheid”, zo concluderen onderzoekers van de Japanse universiteiten Azabu en Jichi Medical. Zij deden een gedragsstudie met 22 honden en vergeleken de reacties van de dieren als ze herenigd werden met hun baasjes en met andere mensen die ze kenden.

Tijdens het onderzoek werden er stroken papier onder de ogen van de honden geplaatst, zowel tijdens hun normale interactie met hun baasjes en ook nog eens nadat ze na vijf tot zeven uur scheiding met hun baasjes werden herenigd.

Wat bleek: de honden bleken echt te huilen als ze hun baasjes na een langere afwezigheid terugzagen. Er was ook een beetje traanproductie als ze herenigd werden met mensen die ze kenden, maar niet zo veel als bij hun baasjes.

Het is al langer bekend dat honden soms huilen om hun traanbuisjes schoon te houden, deze studie wijst voor het eerst op tranen door een emotionele reactie.

Tot slot hebben de tranen ook een effect op de mens, zo concluderen de onderzoekers. Hun huilende huisdier zien zou een baasje er meer toe aanzetten om voor hun hond te zorgen. “De tranen versterken de onderlinge band.”

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent