©  AFP

Fernando Alonso bikkelhard voor oude rivaal Lewis Hamilton na botsing in GP van België: “Wat een idioot, hij kan enkel rijden als hij als eerste start”

Fernando Alonso en Lewis Hamilton zorgden zondag voor hét beeld van de Grote Prijs van België. De twee meervoudig wereldkampioenen raakten elkaar in de openingsronde, wat ervoor zorgde dat Hamilton stevig van de grond kwam en uiteindelijk moest opgeven. Alonso reed de race wel uit, maar had over de boordradio geen goed woord over voor zijn Britse opponent.

Sam Varewyck

Alonso kon als bij wonder zonder merkbare schade verder na de touché met Hamilton. Die laatste had minder geluk: er lekte vloeistof uit Hamiltons auto en een halve ronde later parkeerde de Brit zijn gehavende Mercedes langs de kant van de baan. Alonso was meteen na het incident bikkelhard voor zijn voormalige teamgenoot over de boordradio.

“Wat een idioot”, klonk het bij een duidelijk boze Alonso. “Op die manier de deur dichtdoen terwijl je aan de buitenkant zit. We hadden een megastart, maar deze gast weet enkel hoe hij moet rijden wanneer hij als eerste start”, klonk het bij de Spanjaard, die na de race toegaf dat hij gefrustreerd was toen hij die opmerking maakte. (Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Elke keer dat we in de top twee of drie starten, gebeurt er iets. Ik was gefrustreerd. Maar gelukkig kon ik doorgaan”, vertelde de Spanjaard bij de verzamelde pers. “Het was een typisch eerste-ronde-incident, dus ik heb er niet veel meer over te zeggen. De stewards hebben er ook niets aan gedaan omdat deze dingen gewoon gebeuren, vooral in die bocht”, zei Alonso, die ook de vergelijking maakte met een vrijwel gelijkaardig incident uit 2014. Toen raakte Hamilton in diezelfde bocht zijn toenmalige teamgenoot Nico Rosberg: Hamilton bevond zich bij die touché ook aan de buitenkant, liep een lekke band op en zou later opgeven.

Hamilton geeft fout toe

Lewis Hamilton nam de schuld voor de botsing volledig op zich, maar liet na afloop ook duidelijk merken dat hij Alonso’s opmerking maar heel matig kon appreciëren. “Nee, ik ga er niet met hem over praten. Dat ging ik doen, tot ik hoorde wat hij zei. Ik weet hoe het in het heetst van de strijd voelt, maar het is goed om te weten hoe hij (Alonso, red.) over mij denkt”, vertelde de zevenvoudig wereldkampioen bij Sky Sports. “Maar het was mijn fout. Hij zat in mijn dode hoek en ik liet niet genoeg ruimte. Wat hij gezegd heeft, doet er niet echt toe en het kan mij niet echt schelen.”

Hamilton en Alonso staan al jaren samen op de Formule 1-grid en hebben niet de meest gelukkige voorgeschiedenis. In 2007, Hamiltons debuutseizoen in de sport, waren de twee teamgenoten bij McLaren. De gemoederen raakten dat seizoen serieus oververhit, met een incident in Hongarije (toen Alonso opzettelijk Hamilton ophield in de pitstraat tijdens de kwalificaties, red.) als dieptepunt.

Uiteindelijk zouden zowel Alonso als Hamilton slechts één punt tekortkomen om dat jaar wereldkampioen te worden: Kimi Räikkönen ging in extremis met de kroon lopen voor Ferrari. Alonso vertrok na dat seizoen bij McLaren.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten