Zuhal Demir (N-VA) keldert verwachtingen Overlegcomité over energieprijzen: “Tot wat gaat het leiden?”

In de nasleep van de persconferentie in Beringen over Mijn VerbouwLening uitte Zuhal Demir (N-VA) forse kritiek op het eerste Overlegcomité Energie, dat woensdag om 15 uur van start gaat. “Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar overleg over wat?”, sneert de Vlaamse Energieminister.

Yves Lambrix

Met het Overlegcomité Energie van woensdagnamiddag hoopt premier Alexander De Croo (Open Vld) burgers en bedrijven ervan te overtuigen dat de overheid een plan heeft om de energiecrisis aan te pakken. Door dat te doen via een Overlegcomité trekt hij ook meteen de deelregeringen mee in bad. “Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar overleg over wat? Met welke ideeën komt de federale regering naar het Overlegcomité? Er is ons nog geen agenda bezorgd”, sneert Zuhal Demir. Zij stelt dat elke regering zélf knopen moet doorhakken en het nodige doen in plaats van eindeloos te palaveren en shows te organiseren. “Vlaanderen doet dat, twee niveaus slagen daar niet in. Vlaanderen heeft haar huiswerk op orde, met meer dan 1 miljard euro om mensen te helpen verbouwen en minder energie te verbruiken.”

Demir wijst het federale en Europese niveau met de vinger. “Het zou de federale regering sieren eindelijk eens iets te beslissen rond de kernuitstap. Ze moet zo veel mogelijk kerncentrales voor minstens 20 jaar verlengen. Ik vraag dat intussen al twee jaar, maar het blijft muisstil”, zegt ze. Europa moet volgens haar dan weer ingrijpen op de CO2-prijs. “De Europese prijs van CO2 is vandaag torenhoog, maar Europa heeft alle sleutels in handen om die prijs drastisch te laten zakken door extra emissierechten vrij te geven uit de zogenaamde marktstabiliteitsreserve.”

“Zuhal! Komaan!”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert op sociale media scherp op de uitspraken van Demir. “Overleg over wat? Over de mensen hun energiefactuur, Zuhal! Komaan. Wij zijn politici van een nieuwe generatie. Ik hoop echt dat je als Vlaams minister van Energie alles op alles zet. Werk mee, in plaats van nu al te zagen. Ik reken ook op u.”

Demir kaatste op Twitter de bal terug. “Uiteraard willen we overleggen, maar federaal heeft voldoende hefbomen om zelf in te grijpen. Als ieder niveau doet wat het kan, komen we vooruit. Een hopeloze federale verdeeldheid verdrinken in een Overlegcomité is tijdverlies. Beslis gewoon, zoals Vlaanderen, en laat de show achterwege.”

 ©  BART DEWAELE

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten