©  AFP

Schaduw van corona hangt weer boven Vuelta, Remco Evenepoel pleit voor maatregelen: “Anders kan het zondag al voorbij zijn

Het coronavirus heeft nu ook de top tien van de Vuelta te pakken. Vandaag verlieten Simon Yates (5de) en Pavel Sivakov (9de) na een positieve test de Ronde van Spanje langs de achterdeur. De schrik voor covid maakt zich opnieuw meester van het peloton. Leider Remco Evenepoel riep op tot extra maatregelen.

Maarten Delvaux in Cabo de Gata

“F*** Covid.” Met een stevige vloek op Twitter verdween Pavel Sivakov uit de Vuelta. Net als ex-ritwinnaar Simon Yates en drie Spaanse renners van Kern Pharma leverde het snot uit zijn neus gisteren twee streepjes op de antigeentest op. Het totaal aantal ‘positivo’s’ in deze Ronde van Spanje staat nu al op 21. Dat zijn er halfweg al vijf meer dan in een volledige Tour de France (zestien).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De schrik om besmet te geraken zit er stevig in bij de renners. Zeker bij zij die meestrijden om de knikkers en niet in het minst bij Remco Evenepoel. “Toen ik het nieuws van Yates en Sivakov hoorde, ben ik toch wel even geschrokken”, gaf de rode trui woensdag voor de start van de rit toe. “Die twee hadden een goede tijdrit gereden en waren sterk bezig. De aankomstzone dinsdag was een kleine nachtmerrie. Er was héél veel volk en niemand droeg een mondmasker. Misschien moeten we een statement maken bij de organisatie dat het veel veiliger moet.”

In één adem lanceerde Evenepoel een oproep aan de organisatie. “Er moeten veel meer maatregelen genomen worden om de Vuelta af te sluiten. De enige optie lijkt me om de laatste vijf kilometer van elke etappe af te zetten met hekken, zodat niemand meer doorkan.”

Zootje

De woorden van Evenepoel waren nog niet koud of de Vuelta-organisatie reageerde als door een wesp gestoken met een schijnmaatregel om de renners te sussen. Tijdens de etappe liet ASO weten het terrein van de teambussen voortaan af te sluiten voor de pers. Een lachertje. De journalisten die daar tot woensdag mochten komen, werden dinsdag nog getest op corona en dragen voortdurend een mondmasker.

Het echte probleem zijn – zoals Evenepoel terecht aanhaalde – de finishzones. Die zijn een zootje in de Vuelta. Amper afgebakend en met veel te weinig bewakingspersoneel om de wielerfans op een afstand te houden. Ironisch genoeg was woensdagavond de meest chaotische aankomst tot nu toe. De mixed zone, waarin wielrenners achteraf geïnterviewd worden, bevond zich letterlijk op het smalle strand van Cabo de Gata. Badgasten in bikini en zwembroek konden – met een ijsje in de hand – ongestoord tussen de gemondmaskerde journalisten tot vlak bij de renners gaan staan.

Uiteraard werd ook Evenepoel omsingeld door selfiejagers in bloot bovenlijf. Hij zag het met lede ogen aan. “Ik vind het heel jammer. Als de Vuelta een gerust hart wil en de race drie weken wil laten doorgaan, moeten ze hier snel iets aan doen. Anders is het volgende zondag misschien al gedaan.”

Vuelta-baas Javier Guillén: “Meeste coronagevallen vertonen geen symptomen”

De Vueltabaas Javier Guillén zei in de organiserende krant AS dat hij zich “niet al te veel zorgen maakt om die positieve coronatesten”.

“De meeste gevallen vertonen geen symptomen. Er is bij deze coronagevallen geen sprake van ziekte. Natuurlijk heeft de situatie invloed op de ronde, maar je moet afgaan op de statistieken en optimistisch blijven.”

“Iedereen die positief heeft getest, is uit de wedstrijd verdwenen en kan dus niemand meer besmetten. Ik ben natuurlijk geen dokter of epidemioloog, dus houd ik me aan de gezondheidsvoorschriften. Het zijn de ploegen die zelf testen. Vandaar dat er nu dagelijks coronagevallen zijn. Maar iedereen die weg is, is iemand die het virus niet kan verspreiden, al zijn het aantal gevallen wel groter dan verwacht”, aldus de ‘Christian Prudhomme van de Ronde van Spanje’ in de sportkrant. (hc)

Geen journalisten toegelaten in het car park, badgasten die rechtstreeks vanuit de zee de mixed zone binnenstappen: geen probleem... ©  jpdv

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt