©  Tom Palmaers

Tot 6 jaar cel voor opstellen van drugslabo in Maasmechelen: “Vier ton chemicaliën gevonden”

Lanaken/Maasmechelen -

Zeven mannen zijn veroordeeld tot tussen 20 maanden en 6 jaar cel voor twee cannabisplantages en een drugslab in Maasmechelen en Lanaken. De Tongerse rechter vorderde voor vier mannen de onmiddellijke aanhouding.

Shauni Deferm

Op 11 april 2018 voerden enkele inspecteurs een observatie uit aan een woning in de Weidestraat in Maasmechelen nadat ze waren ingelicht door de Nederlandse politie over een mogelijk drugslabo in het pand. Het dossier startte eerder al in Nederland toen er op de luchthaven van Schiphol een pakket met APAAN onderschept werd. De Federale Gerechtelijke Politie besloot om het drugspakket te observeren en de route ervan te volgen. De zending werd op 10 april opgehaald door een huurvoertuig en naar een hotel in Nederland gebracht. Van daaruit werd het pakket tot in een de woning in Maasmechelen gesmokkeld.

Toch was het niet de eerste keer dat de woning in beeld kwam. “Want eerder hadden buurtbewoners ook al melding gemaakt van een chemische geur aan het huis”, zo sprak de Tongerse procureur. Een van de voertuigen die betrokken was bij het transport van het drugspakket werd gevolgd waardoor het onderzoek zich ook uitbreidde naar een tweede woning in de Waterstraat in Lanaken. De onderzoeksrechter besliste om op beide plaatsen binnen te vallen.

4 ton chemicaliën

In het pand in Maasmechelen werd er in de garage een gebruiksklaar drugslabo ontdekt. “Daar zetten ze eerst APAAN om in BMK om dat dan weer om te zetten in amfetamineolie. Er lagen verschillende tonnen en zakken grondstoffen en mondmaskers. De ruimtes stonden bovendien vol ketels van de installatie”, zo sprak de aanklager.

Dat het om een omvangrijk labo ging, bleek uit de aangetroffen chemicaliën. “In totaal vonden we 4 ton. De civiele bescherming heeft drie vrachtwagens naar de woning moeten sturen om alles weg te halen. Dat is heel wat”, besloot de procureur. “We vonden ook post-its met het recept voor het maken van amfetamines, een alarmpistool in de slaapkamer en cash geld.”

Toch bleef het niet enkel bij het lab want op de eerste verdieping van het pand was er ook een cannabisplantage met 99 planten actief. In de Waterstraat in Lanaken ging het dan weer om een plantage van 237 planten.

Idioot

In totaal werden er zeven verdachten aan de twee locaties gelinkt. Slechts een van hen kwam tijdens de behandeling van de zaak verantwoording afleggen voor de Tongerse rechter. Hij hielp als chauffeur om het pakket met APAAN naar de ontmoetingsplaats aan het hotel in Nederland te brengen. “Een maat van mij heeft me gevraagd om dat te doen, maar ik wist niet wat ik net moest vervoeren. Ik ben heel dom geweest”, zo sprak hij.

Ook zijn advocaat, meester Partoens, stelt dat het ging om een eenmalige foute keuze. “Deze man, of noem hem eerder een idioot, deed gewoon wat ze hem vroegen.”

6 jaar cel

De zeven verdachten werden allemaal schuldig bevonden voor hun rol bij de drugsfeiten. Ze kregen celstraffen tussen twintig maanden en zes jaar, afhankelijk van hun aandeel. In totaal werd er een bedrag van 104.000 euro aan boetes uitgedeeld. Twee verdachten kregen een straf met gedeeltelijk uitstel. Voor vier beklaagden werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten