In de achtertuin van dit huis ontdekte de bewoner een springtuig, vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog. © Chris Nelis

Bom in achtertuin in de Steenbergwijk in Helchteren: “Zag het wegrollen”

Houthalen-Helchteren -

In de Steenbergwijk in Helchteren heeft een bewoner maandag bij werken in zijn tuin een bom opgegraven. De man verwittigde de politie, die op haar beurt Dovo contacteerde.

“Ik was braamstruiken aan het verwijderen in het achterste deel van mijn tuin dat aan de weide grenst, toen ik een vreemd voorwerp zag wegrollen”, zegt de bewoner. “Het had de vorm van een kogel, maar dan wel een hele grote. Ik schat zo’n 25 centimeter. Omdat ik er niet gerust in was, belde ik de politie van de zone Carma. Die heeft foto’s gemaakt van het springtuig en die naar ontmijningsdienst Dovo gestuurd. Ik heb inmiddels meegekregen dat ze het tuig deze week nog komen opruimen. Er is aan mij gevraagd erop toe te zien dat er in afwachting niemand in de omgeving komt.”

De bom is gevonden op een helling. Vermoedelijk is het tuig een van de restanten van hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Helchteren. Burgemeester Alain Yzermans bevestigt dat er een springtuig is gevonden in de Steenbergwijk. “Het is nu aan Dovo om het gevaar ervan in te schatten en te zorgen voor de ontmanteling.” (cn)

Aangeboden door onze partners