© Lekker Lang Leven
RECEPT. Lekker én gezond: zo maak je zelf pizza met een bloemkoolbodem
Zin in gezond, maar lekker comfortfood? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zet een heerlijke bloemkoolpizza margherita op tafel. “Ook ideaal voor het opmaken van restjes”, knipoogt de diëtist.
“Pizza hoort toch op het lijstje van puur comfortfood. In dit recept is hij klassiek belegd, maar een pizza leent zich ook makkelijk voor het opmaken van restjes uit de koelkast. Een overschotje kaas, groenten, kip... Je kan het er allemaal in verwerken. Behalve dat stukje ananas, want daarmee krijg je boze blikken van elke Italiaan”, lacht Michaël Sels.
Bloemkoolpizza margherita voor 4 personen
45 minuten bereidingstijd en 10 minuten baktijd
Ingrediënten
• 1 kleine bloemkool
• 200 g volkorenmeel
• 2 eieren
• 1 kl tijm
• 50 g gemalen kaas
• 1 bol mozzarella
• 5 el tomatensaus
• 1 handje rucola
• peper en zout
• olijfolie
(lees verder onder de foto)
© Lekker Lang Leven
Zo ga je aan de slag
• Verwarm de oven voor op 240 °C.
• Rasp de bloemkool tot fijne korrels, tot ongeveer de grootte van couscous. Verwarm olie in een wokpan en roerbak de bloemkool op een hoog vuur voor ongeveer 4 minuten.
• Maak in een grote kom een deegje van volkorenmeel, 2 el olijfolie, de eieren en de gemalen kaas. Voeg de bloemkool toe, kruid met peper en zout en meng tot een stevig deeg.
• Uit dit deeg kan je 2 pizza’s maken. Doe de helft van het deeg op een bakvel en smeer uit in een cirkel. Bak 15 minuten in de oven.
• Haal de pizzabodem uit de oven, beleg met de tomatensaus en de mozzarella en bak nog 10 minuten verder.
• Serveer de pizza met een handjevol rucola erbovenop.
© Lekker Lang Leven
Beste van Plus
LEES OOK
De tien lekkerste zaakjes van 2022 volgens onze foodreporters: “Dit is gewoon niet te evenaren”
OVERZICHT. Hier eet je de lekkerste pizza in jouw gemeente
Dit is de winnaar van Lekkerste Pizza van Limburg 2022: “Dit is niet zomaar pizza, maar echt een delicatesse”
Dit zegt de jury over de ‘bijna’-winnaars van de Lekkerste Pizza: “De passie spatte er overal van af”
Dit is de vijfde finalist van de Lekkerste Pizza van Limburg: “Als kind wilde ik al pizzabakker worden”
Bekijk
Hoofdpunten
Limburgers zamelen voeding en kleding in voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië: “Elke seconde groeit de stapel”
Dit weten we al over de aardbevingen in Turkije en Syrië
Ex-Miss België doet emotionele oproep vanuit Turkije: “Alles gaat heel slecht. Er is niet genoeg hulp”
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Beelden tonen hoe zielsgelukkige hulpverlener meisje vanonder het puin haalt en herenigt met familie
Maasmechelaar Ahmet: “Oom ligt onder het puin, zijn schoondochter is overleden”