©  BELGA

Premier Alexander De Croo reageert op dood van de Queen: “Baken van stabiliteit en waardigheid”

“België betoont de Britse koninklijke familie zijn medeleven. Moge koningin Elizabeth II in vrede rusten. Gedurende meer dan zeventig jaar was ze een baken van stabiliteit en waardigheid voor het Britse volk.” Dat zegt eerste minister Alexander De Croo in een reactie op het overlijden van de Britse koningin.

evdgBron: BELGA

Ook andere Belgische ministers hebben intussen gereageerd op het trieste nieuws uit Schotland. “Je kan voor of tegen de monarchie zijn. Maar je kan niet ontkennen dat we afscheid nemen van een icoon uit een ander tijdperk tot op vandaag”, stelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Iemand die wereldwijd mee de loop van de geschiedenis heeft bepaald.”

Staatsvrouwschap

“Dit is het einde van een tijdperk. Niet enkel voor het Gemenebest, maar voor de wereld”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Mijn diepste respect en sympathie gaan uit naar de Britse koninklijke familie en haar volk.”

“1926-2022. Een verbazingwekkend voorbeeld van staatsvrouwschap”, zegt Groen-vicepremier Petra De Sutter.

“Ik ben diepbedroefd te horen dat koningin Elizabeth is overleden”, stelt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. “De Belgen bewonderden haar voor haar ongelofelijke dienstbaarheid en haar toewijding aan haar land.”

Geëmotioneerd

“Het is altijd makkelijk geweest om te haten en te verwoesten. Opbouwen en liefhebben is een stuk moeilijker”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits op haar beurt. “De koningin der koninginnen Queen Elizabeth is niet meer.”

Ook Waals minister-president Elio Di Rupo maakt zijn medeleven over aan het Britse volk. “Ik ben geëmotioneerd door het overlijden van koningin Elizabeth II”, zegt hij. “Gedurende haar zeventig jaar op de troon, heeft ze haar land met waardigheid gediend.”

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, tot slot, herinnert ons aan de bijnaam van de overleden koningin. “Elizabeth de standvastige, zoals ze ooit werd genoemd, heeft ons met haar dienstbaarheid en inzet steeds het belang van blijvende waarden in een moderne wereld getoond”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners