©  David Van Hecke

Minister van Omgeving Zuhal Demir weigert vergunning voor stelplaats De Lijn in Wondelgemse Meersen in Gent

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft beslist geen omgevingsvergunning af te leveren voor de ontbossing en de bouw van een stelplaats en oefenterrein voor De Lijn in de Wondelgemse Meersen in Gent. “Het aanvraagdossier is juridisch niet in orde en zou meteen sneuvelen in beroep”, meent de N-VA-minister. Zo is er volgens haar geen juridisch sluitend boscompensatievoorstel opgenomen.

jvhBron: BELGA

Vervoersmaatschappij De Lijn focust al sinds 2002 haar plannen op een bebost terrein dat de ‘Wondelgemse Meersen’ wordt genoemd: een terrein ingesloten tussen de bedrijven langs de Nieuwevaart en de Wiedauwkaai. De Lijn wil daar een nieuwe stelplaats bouwen en daarnaast een nieuw oefenterrein. In 2006 en 2017 bekwam De Lijn al vergunningen voor de investering, maar die kwamen intussen te vervallen. Een nieuwe aanvraag werd ingediend, waarbij het resterende bos van meer dan 4,5 ha ook zou verdwijnen.

De plannen van De Lijn botsten op protest van buurtbewoners en natuurverenigingen. Tegen het project werden 360 bezwaarschriften ingediend, waarbij gewezen wordt op de belangrijke natuurwaarden van de meersen.

Minister Demir weigert nu een omgevingsvergunning af te leveren. Volgens haar is het aanvraagdossier juridisch niet in orde. “Het zou meteen sneuvelen in beroep”, meent de minister. Zo is er geen juridisch sluitend boscompensatievoorstel opgenomen, hetgeen volgens de geldende regelgeving verplicht is.

De Lijn laat weten dat het “kennis genomen” heeft van de beslissing. “De weigering komt onverwacht omdat wij meenden aan de voorwaarden te voldoen. Wij gaan nu grondig bestuderen wat de basis is voor deze beslissing”, stelt de vervoersmaatschappij in een reactie.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten