Opgelet: straks wordt ook het noodoproepsysteem gecontroleerd bij autokeuring

Sinds maart 2018 moeten alle nieuwe wagens die in Europa van de band rollen uitgerust zijn met een eCall, wat staat voor ‘Emergency Call’. Na een zwaar ongeval alarmeert dat systeem automatisch de hulpdiensten. Op de technische controle zal vanaf volgend jaar gekeken worden of het systeem wel goed werkt. Want zelf merk je dat meestal pas als het te laat is.

tg

Stel dat je met je wagen van de baan raakt en in een veld of gracht terechtkomt waar andere chauffeurs je niet onmiddellijk zien, dan kan zo’n automatisch waarschuwingssysteem levensreddend zijn. Maar dan moet het wel werken natuurlijk. En dat schijnt niet altijd het geval te zijn. Maar dat merk je natuurlijk meestal pas als je het nodig zou hebben. Bij een zwaar ongeval bijvoorbeeld, want het systeem treedt enkel in werking bij een zware impact.

Daarom zal GOCA Vlaanderen, dat de technische schouwing organiseert, vanaf mei volgend jaar de goede werking van de eCall controleren tijdens de verplichte keuring van personenwagens en bestelwagens, zo bevestigt Sofie Vanhout van GOCA ons.

Werkt het systeem niet of slecht, zullen chauffeurs wellicht twee maanden de tijd krijgen om het in orde te laten stellen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten