©  BELGA

Sluiting van kernreactor Doel 3 binnenkort onomkeerbaar

Het is geen optie meer om de kernreactor Doel 3 stand-by te houden. Dat zeggen experts in De Tijd. Nadat de reactor op 23 september voor het laatst stroom heeft geproduceerd, beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de ontmanteling, en die maken een herstart naar verluidt “onmogelijk”.

jvhBron: De Tijd

Verschillende meerderheidspartijen hopen nog op een verlengde levensduur voor Doel 3, maar uit de recentste contacten tussen de kernwaakhond FANC en uitbater Engie blijkt dat onmogelijk. De raad van bestuur van het FANC en het onafhankelijke adviesorgaan Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen hebben het sluitingsplan van Engie voor de reactor afgelopen vrijdag goedgekeurd. Daarin staat dat 23 september de laatste dag is waarop Doel 3 stroom zal produceren. Welingelichte bronnen bevestigen dat ook “de werkzaamheden ter voorbereiding van de ontmanteling van de reactor zijn goedgekeurd”.

Een heropstart wordt na de chemische ontsmetting van het hart van de reactor dan ook uiterst gecompliceerd, zo niet onmogelijk. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om de kerncentrale stand-by te houden voor een eventuele herstart.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten