©  BELGA

Geen sfinx maar een warm mens van vlees en bloed: Cercle Brugge-fans dragen ex-coach Yves Vanderhaeghe nog altijd in het hart

Negen maanden na zijn gedwongen en fel gecontesteerde ontslag keert Yves Vanderhaeghe terug naar het Jan Breydelstadion en zijn ex-werkgever Cercle Brugge. Het wordt vooral voor de fans een aangenaam weerzien, want ze blijven hun ex-coach in het hart dragen en het is opvallend hoe vaak ze zijn naam nog laten vallen in de sociale media. “Yves is een van ons en ze hadden hem nooit mogen wegsturen.” Waarom Vanderhaeghe zo populair blijft in Cercle-kringen.

Koen Verdruye

Gewezen jeugdspeler

Yves Vanderhaeghe mag dan een geboren en getogen Roeselarenaar zijn, hij heeft ook een verleden bij Cercle. Groen-zwart haalde hem als UEFA-junior weg bij Club Roeselare. Vader Ivan, die op 14 november vorig jaar twee weken voor het vertrek van Yves bij Cercle overleed, bracht zijn zoon altijd naar de training en bleef dan wachten in de Cercle-pub. Nog voor zijn komst als trainer naar Cercle begin 2021, beschouwden ze hem als een van hen.

Succescoach

Begin februari 2021 kwam, zag en overwon Yves Vanderhaeghe bij Cercle Brugge. De Engelsman Paul Clement was met veel adelbrieven naar Jan Breydel gekomen, maar kreeg de trein niet meer op de rails. Yveske wel en al op de voorlaatste speeldag, amper twee maanden later, was Cercle gered.

Warme familieman

Topcoaches zijn vaak sfinxen maar niet Yves Vanderhaeghe. Hij kan evengoed jouw buurman, kameraad, nonkel of collega zijn. Yves Vanderhaeghe is een fanatieke coach, maar in de eerste plaats een mens van vlees en bloed, een warme mens ook. Goedlachs en altijd in voor een babbel. Een Bourgondiër ook die graag het nuttige aan het aangename koppelt. Toen hij na zijn ontslag bij Kortrijk met sportief directeur Carlos Avina van Cercle onderhandelde over een contract, nodige hij de Mexicaan uit bij hem thuis en liet hij hem mee aanschuiven aan tafel. Het bestuur van Cercle keek zich de ogen uit toen Yves bij een etentje rechtstond en eigenhandig de hele tafel van een extra glaasje wijn voorzag. Zoveel jovialiteit hadden ze nog nooit gezien bij een trainer.

Martelaar

Na een redelijke start zakte Cercle vorig seizoen plots weg, maar niemand die met de vinger naar de trainer wees. Iedereen had er vertrouwen in dat Yves dit weer zou rechttrekken. Dat deed hij ook met een knappe zege tegen KV Mechelen en dit een maand nadat covid hem te pakken had en zijn vader overleed. Dat uitgerekend Yves Vanderhaeghe het gelag moest betalen en zijn opvolger al een paar dagen in de wachtkamer zat, namen de Cercle-fans niet in dank af en hebben ze ruim 9 maanden later nog altijd niet verteerd. Ze zijn hun Yves nog niet vergeten en zullen dat zaterdagavond ook laten blijken.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent