Drugscriminelen doken gewapend op aan het huis van Van Quickenborne: dit weten we al

De drie Nederlanders die vrijdagnacht zijn opgepakt na “een dreiging” tegen Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) komen uit het Nederlandse drugsmilieu. Ze doken donderdagavond gewapend op aan zijn huis in Kortrijk. Mogelijk wilden ze de minister ontvoeren. Dit weten we al.

Cedric Lagast en Jonathan FolensBron: Eigen berichtgeving

De veiligheidsdiensten wisten al een tijdje dat er een mogelijke dreiging bestond tegen de persoon van minister Van Quickenborne. Er werd daarom afgelopen week in alle stilte een gerechtelijk onderzoek opgestart, en de woning van de minister werd in de gaten gehouden.

Donderdagavond merkte een patrouille een verdachte wagen op, in de doodlopende straat waar Van Quickenborne woont. Het ging om een auto met Nederlandse nummerplaat. Toen ze merkten dat ze ontdekt waren, brak er schijnbaar paniek uit. De onbekenden vertrokken weer met de auto. Maar daarbij lieten één andere auto waarmee ze ook naar Kortrijk waren gekomen, achter op de oprit van buren van de minister, zo’n 100 meter verderop.

Dat werd pas ’s ochtends ontdekt. Een buurvrouw zag de achtergelaten auto vrijdagochtend staan voor de poort van haar garage. Het gaat om een Renault Clio, met een Nederlandse nummerplaat en een kinderzitje. Omdat ze daardoor zelf niet kon vertrekken met haar auto, belde ze de politie. De auto bleek gestolen in Nederland. In de achtergelaten wagen vond de politie een oorlogswapen. De inschatting is dat de daders mogelijks van plan waren om de minister te kidnappen.

“Wat hun plannen waren, wordt nu onderzocht”, klinkt het officieel.

Nederlanders

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden vervolgens in Nederland drie mannen opgepakt. De drie werden van hun bed gelicht, door de Nederlandse speciale eenheden. Dat gebeurde op aanwijzen van het Belgische federaal parket. Ze vielen binnen op adressen in Den Haag en in het nabijgelegen Leidschendam. Het gaat om mannen met de Nederlandse nationaliteit, van 20 jaar, 29 jaar en 48 jaar. De verdachten worden aanzien als de uitvoerders.

België heeft om hun uitlevering gevraagd.

Internationale drugsmilieu

De daders zouden volgens verschillende bronnen in het internationale drugsmilieu moeten gesitueerd worden. De uitvoerders zijn Nederlanders, maar de opdracht zelf zou uit het buitenland komen.

Van Quickenborne heeft als Justitieminister de strijd opgevoerd tegen de drugsmaffia. Eind vorig jaar trok hij naar de Verenigde Arabische Emiraten, om een verdrag te ondertekenen waardoor gezochte drugscriminelen die zich daar verschuilen, kunnen opgepakt en uitgeleverd worden.

Het drugsmilieu kreeg eerder ook al een zware klap, doordat Justitie erin slaagde om hun cryptofoons met het softwareprogramma Sky ECC erop te kraken. Ook die politie-actie kreeg de steun van Van Quickenborne. Daardoor zijn de afgelopen jaren al 1.230 verdachten opgepakt. In Zwitserland bijvoorbeeld, wacht nu een belangrijke drugsbaron op zijn uitlevering naar België.

Van Quickenborne is onder verhoogde beveiliging geplaatst, en verblijft voorlopig op een geheim adres. Hij zal de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. De minister verspreidde vanmorgen een boodschap, met een foto vanop dat adres: “In onze democratische rechtstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit”

Het ‘Feest van Team Burgemeester’ vanavond in Kortrijk XPO waar 1.600 mensen verwacht worden, kan gewoon doorgaan. Van Quickenborne is in Kortrijk titelvoerend burgemeester, maar hij zal niet aanwezig zijn.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent