Biden beroert Elton John tot tranen toe met eerbetoon in Witte Huis

De Britse zanger Elton John heeft zijn afscheidstournee vrijdag onderbroken voor een optreden in het Witte Huis. De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden hadden de muzikant uitgenodigd om hem te bedanken voor zijn “enorme inzet als artiest en activist”.

In de tuinen rond het Witte Huis was een speciaal podium gebouwd voor het optreden van Elton John. De gastenlijst van zo’n 2.000 bezoekers bestond uit onderwijzers, verplegend personeel, reddingswerkers en lhbti-activisten. Speciale genodigden waren mensenrechtenbepleiter Ruby Bridges en aidsactiviste Jeanne White-Ginder, wier zoon Ryan White één van de eerste bekende aidspatiënten was.

Het concert, dat later dit jaar wordt uitgezonden op de Amerikaanse televisie, kreeg de naam A Night When Hope and History Rhyme, naar een gedicht van de Ierse schrijver Seamus Heaney. Heaney is een van Bidens favoriete dichters, de president citeert geregeld uit het werk van de Ier.

Dat deed hij vrijdag ook in de speech waarmee hij John introduceerde. De president prees de zanger om zijn activisme voor de homogemeenschap en aidsslachtoffers. “Hij heeft zijn stem gebruikt om anderen een stem te geven”, aldus Biden, die John daar namens het Amerikaanse volk voor bedankte.

Biden reikt award uit

Sir Elton John heeft vrijdag na zijn optreden in de tuinen van het Witte Huis de National Humanities Medal gekregen. Die presidentiële award wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich hebben ingezet voor humanitaire doeleinden.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de zanger de prijs kreeg vanwege zijn muziek en zijn activisme. “De president van de Verenigde Staten kent Sir Elton John de National Humanities Medal toe omdat hij ons heeft vervoerd met zijn krachtige stem en een van de meest uitgesproken oeuvres aller tijden. Een blijvend icoon en activist met pure moed, die denkbeelden heeft aangekaart, stigma’s heeft vermorzeld en een simpele waarheid heeft verkondigd: dat iedereen het verdient om met waardigheid en respect behandeld te worden.”

De 75-jarige zanger liet weten “flabbergasted” te zijn en de prijs te zullen koesteren. 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners