Defect aan pomp zet vrachtschip op Albertkanaal onder water

Hasselt -

Het was zondag onaangenaam ontwaken voor binnenschipper Harmen Van Ewijk (34) en zijn gezin langs het Albertkanaal in Hasselt. Door een defect aan een pomp stond het water twee meter hoog in het ruim van zijn boot en dreigde de machinekamer onder te lopen.

Geert Houben

De Dythar – vernoemd naar Dylan, Thomas en Arian of de zonen van de schipper – lag in de nacht van zaterdag op zondag aangemeerd langs de Scheepvaartkaai in Godsheide. Tegenover de site van Coca-Cola. Zelf had de Nederlander Harmen van Ewijk niet in de gaten dat er serieus wat mis aan het lopen was. “Ik lag nog in bed toen een collega-schipper die uit de kluis kwam opmerkte dat mijn boot scheef hing. Het was de bedoeling dat we zondag verder zouden varen richting Dessel”, vertelt de Gelderlandenaar. Zover kwam het dus niet. Wel kregen hij, zijn drie zonen en zijn partner de brandweer op bezoek. “Samen met een schipper die uit de sluis kwam, hebben zij het water weggepompt.”

Woongedeelte

Het water stond twee meter hoog in het open ruim dat volgestouwd lag met grind. “Gelukkig is er geen schade in de machinekamer. Veel scheelde het niet meer. Ook kwam het water net niet tot aan de deur van het woongedeelte. Wij zijn net op tijd beginnen pompen”, beschrijft Harmen. Het vrachtschip begon al schuin te hangen. Dankzij de brandweer en de schipper die te hulp schoot, is erger voorkomen.

“Er was een probleem met een pomp op de boot. Nu dat verholpen is en het schip is leeggepompt, kan de schipper normaal gezien weer verder”, weet brandweerkapitein Frederick van der Have. Rond 10 uur lag het schip weer stabiel. “Er was blijkbaar een probleem met een slangetje aan een van onze pompen. Hierdoor is de boot rustig beginnen vollopen. Het probleem is nu opgelost. Momenteel is het wachten op een expert om uit te zoeken wanneer we weer verder kunnen varen. Het ziet er alvast naar uit dat we de zondag in Hasselt zullen doorbrengen”, besloot Harmen Van Ewijk.

 ©  ToPa

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen