@emmameesseman

Drama voor Belgian Cats: WK voorbij voor geblesseerde sterspeelster Emma Meesseman

De kwalificatie voor de kwartfinale op het WK in het Australische Sydney en na de demonstratie tegen Bosnië en Herzegovina kreeg voor de Belgian Cats een zwart randje. Sterkhouder en kapitein Emma Meesseman kan dit WK met een kuitblessure niet meer aantreden.

Patrick Ceulemans in Sydney

In het begin van de tweede helft moest Meesseman met een kuitblessure het parket verlaten. Na de nodige verzorging en check-up van de medische staf van de Belgian Cats bleek snel dat de partij voorbij was voor de Belgian Cat. Meesseman trok in Sydney naar het ziekenhuis voor een echografie. De diagnose bracht voor haar en de Cats bijzonder slecht nieuws.

“Een blessure ter hoogte van diepe kuitspier links met onmiddellijke terugtrekking tot gevolg. Revalidatie start onder hoede van de medische staf van de Belgian Cats. Inactiviteit momenteel niet bepaald. Dat is afhankelijk van het verloop van de revalidatie,” klinkt het.

 ©  EPA-EFE

De Belgian Cats spelen dinsdagochtend (5u30 Belgische tijd) versus China de vijfde en laatste groepswedstrijd in poule A. Mits winst zijn ze tweede, bij verlies eindigen ze derde in de groep. Donderdag volgt dan de kwartfinale. Het ontbreken van topspeelster Emma Meesseman is voor de Belgian Cats een zware domper. Dit WK was ze offensief na een zwaar WNBA-seizoen bij Chicago Sky nog niet top, maar inzake rebounds en assists en vooral op defensief vlak was ze wel outstanding.

Overvolle kalender

De 29-jarige en 1m92 grote Emma Meesseman was in haar lange en intensieve carrière nauwelijks geblesseerd. Dat de drukke kalenders met Europese competities tussen oktober en april en een WNBA seizoen van mei tot september hun tol eisen is een feit. Tel daarbij ook de Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen en de kalender van de speelsters zit overvol. Op dit WK moeten de ploegen bijvoorbeeld vijf wedstrijden spelen op zes dagen. Wie voor een medaille kampt moet acht keer in tien dagen het parket op.

Rode Duivel Thibaut Courtois trok onlangs aan de alarmbel over de drukke internationale voetbalkalenders. Basketbalspelers/speelsters hebben we nog niet horen klagen. Hun kalender is nochtans intenser dan die van de collega voetballers. Tijd voor FIBA en de NBA/WNBA om de “koppen” eens bij elkaar te steken. Dit om een betere spreiding te creëren.

 ©  BELGA

Julie Allemand, bijvoorbeeld, moest in mei na de verloren Franse titelfinale hals overkop vertrekken naar de WNBA. Na de play-offs met Chicago ging het rechtstreeks naar het WK in Australië. Volgende week keert ze zonder rust terug naar ASVEL Lyon, waar ze zonder een deftige break de competitie moet aanvatten. Roofbouw op het lichaam en op langere termijn nefast voor de basketbalsport. Op dit WK zien we enerzijds veel WNBA-speelsters (o.a. Jonquel Jones van Bosnië) die bij de start nog last hadden van de jetlag en anderzijds door de vele wedstrijden in diverse competities niet meer topfit zijn.

De Belgian Cats, die hun ambitie met een tweede opeenvolgende kwartfinale op een WK hebben ingevuld, vertrekken nu als underdog aan de wedstrijden tegen China (dinsdag) en de kwartfinale donderdag tegen Canada, Frankrijk, Servië of Japan. Uitkijken of ze zonder Emma Meesseman zich voor de tweede keer op een rij kunnen plaatsen voor een halve finale? Dat zou pas een stunt zijn.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten