© JLI

Ook de Plas in Houthalen-Helchteren viert mee met de Dag van de Wijers

Houthalen-Helchteren

Op de dag van de Wijers genoten Ingrid Wasbauer uit Zonhoven en Tom Roman uit Genk volop van de heide omgeven door het rimpelend water van De Plas. “We wandelen regelmatig langs de Wijers, zowel hier in Kelchterhoef als in Bolderberg of in Zonhoven”, zegt het koppel. “Wij houden van dit authentiek Limburgs landschap.”

Els Jorissen van het Regionaal Landschap Lage Kempen legt uit wat Wijers eigenlijk zijn. “Het zijn meestal visvijvers, ooit aangelegd door de abdij van Herkenrode”, aldus Jorissen. “Vrijdag was vroeger de visdag. De kloosterlingen kienden een ingenieus systeem uit met afdammingen en sluizen waardoor de vijvers gevoed werden door beken en rivieren. De Plas is een uitzondering. Ze ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg.”

Wat verderop had PALS, een vriendenkring van gepensioneerde paracommando’s, voor de allerkleinsten een hindernissenparcours gebouwd. “Jammer dat er niet meer kinderen kwamen,” zegt Joannes Willems. “Nochtans hadden de organisatoren net als wij van alles voorbereid.” jli 

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen