© Salim Seghers

COLUMN Salim Seghers: Wolf op bezoek

Peer -

Salim Seghers schrijft een column over het dagelijkse leven in Peer.

Salim Seghers

Onlangs heeft ‘mijnheer de wolf’ twee schaapjes doodgebeten bij mijn buren in de Schommelstraat in Peer. Deze nacht waren mijn hertjes aan de beurt. Gelukkig is hij niet binnen geraakt. Tien meter verder zitten wel tien reeën te grazen bij een andere buur. Deze beestjes zijn nu zo bang dat ze voortdurend van de ene hoek van de weide naar de andere hoek rennen, zonder ophouden. Bij de buren was het wel gelukt. De wolf probeerde eerst onder de afrastering door te grabbelen. Toen dat niet lukte, sprong hij met het nodige geweld boven op de draad en erover. Eén schaapje werd doodgebeten, terwijl de wolf het andere beestje opsmulde. De wolf is een beschermd dier, dat hoeft geen betoog. Het sprookje van Roodkapje en de wolf is meer en meer actueel in Limburg. Ik zou het dringend weer moeten gaan vertellen in de klas. Alleen de jager mis ik heden ten dage om het verhaal compleet te maken.

Wat wil je weten over dat dier? Hij heeft een hangende staart en rechtopstaande oren. Zijn voorkeursprooien zijn schaapjes, herten, pony's, konijnen, hazen, everzwijnen enzovoort. Hij haalt bij het lopen een topsnelheid van 60 kilometer per uur. Hun paartijd valt in de winter. Na ongeveer twee maanden komen 4 tot 6 welpjes blind op de wereld. Ze bereiken een leeftijd tussen de 10 en 17 jaar oud. Met zijn uitstekend reuk- en gehoorvermogen, ruikt dit beest zijn prooi tot op 300 meter. Voor wolfwerende omheining en financiële hulp kan je terecht bij Wolf Fencing Team Belgium. 400.000 euro is er al vergoed voor de aangerichte schade door dat lieve beestje. Vlaams minister Zuhal Demir staat in voor de bescherming van de wolf. Zij doet dat met verve, als je het mij vraagt. Veel gestelde vragen aan haar, helaas zonder antwoord, zijn: wat is de meerwaarde van die loslopende wolven? Zijn de dieren hier uitgezet door natuurliefhebbers? Kan ik nog veilig met kinderen en hond gaan wandelen in het bos? Hoeveel percent van de mensen is tegen dit loslopend wild? Telt de meerderheid niet meer mee in een democratie? Gisteren weer een paardje, doodgebeten en half opgevreten door dat hongerige beest? Vandaag stak hij de Noord-Zuidverbinding over bij erg druk verkeer. Het mag een wonder zijn dat er geen ongelukken gebeurd zijn.

Het begon in 2018 met wolvin Naya, die vanuit Nederland Bocholt binnenwandelde. Daarna was het de beurt aan het wolvenpaar August en Noëlla. Dit koppel heeft ondertussen negen welpjes. De krantentitels liegen er niet om. "Vier schapen doodgebeten in Koersel." "Boer René Camps uit Oudsbergen stond deze morgen oog in oog met de wolf die drie schaapjes gedood had." "Wolf doet twee aanvallen op één week tijd in Meeuwen. Zelfs een koe werd slachtoffer." "Zeven slachtoffers, doodgebeten in het Europark in Houthalen." Ik kan zo nog eventjes doorgaan. Een eigenaar die zijn huisdier onvoldoende verzorgt of het verwaarloost, krijgt een serieuze boete en het huisdier wordt diezelfde dag weggehaald door Natuurpunt. Maar voor de wolf bestaat er geen enkele limiet. Wat hij ook doet, het is steeds oké . Geld om omheiningen te bouwen is er blijkbaar voldoende. Begrijpen wie begrijpen kan!

Iedere dag is er weer een ander slachtoffer door die hongerige wolf. Spannend, jawel, maar negatief. In mijn straat durven de mensen met kinderen en hond niet meer gerust wandelen nadat hij twee schapen doodgebeten heeft. Zo'n wild beest tegenkomen, leuk is wat anders. Niemand kan met zekerheid zeggen, hoe zo'n beest reageert op het ernstig geblaf van een hond, die zijn baas beschermt. Zwijg stil van de psychische gevolgen. Moslims hadden een jarenlange godsdienst traditie om op hun Suikerfeest: schaapjes onverdoofd slachten en daarna in familieverband op te eten. Dit mag al een tijdje niet meer. Fijn zo. Maar wolven doen niets anders!

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen