NASA-sonde succesvol ingeslagen op asteroïde om die uit koers te slaan
Voor het eerst is een sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met opzet ingeslagen op een asteroïde om die uit koers te slaan. De onbemande sonde van de DART-missie (’Double Asteroid Redirection Test’), die met een camera was uitgerust, sloeg dinsdag zoals gepland in op de asteroïde Dimorphos. Het was de eerste poging om te onderzoeken of het mogelijk is om op deze manier de baan van een asteroïde te veranderen.
Dimorphos, een soort maan van de asteroïde Didymos met een diameter van 160 meter, vormde volgens de NASA geen reëel gevaar voor de aarde. De missie is zo opgevat dat de asteroïde ook na de inslag van de sonde geen gevaar zou vormen. Met de missie, die ongeveer 330 miljoen dollar kostte, hoopt de NASA inzicht te krijgen in manieren waarop de aarde kan beschermd worden tegen asteroïden die haar richting uitkomen.
DART werd in november 2021 gelanceerd en sloeg om 1.14 uur Belgische tijd in Dimorphos, meer dan tien miljoen kilometer van ons verwijderd. De inslagsnelheid bedroeg meer dan 20.000 kilometer per uur
De Italiaanse cubesat LICIACubesat reisde mee met DART. Die nanosatelliet ter grootte van een schoenendoos beschikt over twee optische camera’s. De cubesat, die vooraf losgekoppeld was van het moederschip, volgde het nooit geziene spektakel zo vanop de eerste rij. Toch zal het effect van de inslag niet meteen geweten zijn, klonk het eerder al.
Sowieso is de mensheid voorlopig veilig voor gevaar uit de ruimte. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.
Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België zullen overigens deelnemen aan de verwerking van de DART-gegevens. De analyse van de gegevens van deze missie zal hen in staat stellen de binnenkant van asteroïden beter te begrijpen. De KSB neemt ook deel aan de Europese Hera-opvolgingsmissie.
LEES OOK
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde: astronauten moeten zes maanden langer in de ruimte blijven
Defecte ruimtecapsule keert op 28 maart zonder bemanning terug naar de aarde
UHasselt-magnetometer OSCAR-QUBE+ mag in 2024 mee met eerste vlucht van Ariane 6-raket
Japan moet ruimteraket vlak na lancering vernietigen
Vier nieuwe bemanningsleden verwacht in ruimtestation ISS
Bekijk
Hoofdpunten
Marijke kampt met slapeloosheid: “Drie tot vier keer per nacht moet ik naar het toilet”
Waarom worden we ’s nachts zo vaak wakker? En hoe val je dan terug in slaap?
VIDEO. Help, ik word ’s nachts wakker en geraak niet meer in slaap
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Hoe Marc Coucke zijn padelrijk wil uitbouwen: eerst in Lommel, maar (nog) niet in Bree
Kasteeltje te koop in Hasselt: “De lusters komen uit een villa van Gustave Eiffel”