© Sven Dillen

‘De Warmste Week’ vindt plaats in het Stadspark van Hasselt: “We zijn heel fier”

Hasselt -

Vanochtend is in het Hasseltse Stadspark de actieperiode voor ‘De Warmste Week’ op gang getrokken door VRT-presentatrice Siska Schoeters en de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput. Dit tijdens een live-uitzending op Eén, VRT MAX, Studio Brussel en MNM. Wereldkampioen en Vuelta-winnaar Remco Evenepoel schenkt alvast zijn rode trui ten voordele van de actie.

Jo Smeets

Het Stadspark van Hasselt wordt in de week voor Kerstmis het decor voor De Warmste Week. Vanaf nu kan iedereen acties registreren en zo geld inzamelen voor het DWW Fonds bij de Koning Boudewijnstichting. Dat steunt dit jaar projecten die werken rond kansarmoede. “We zijn fier dat het Stadspark het kloppend hart vormt voor dit initiatief”, zegt burgemeester Steven Vandeput. “Vanuit deze centraal gelegen locatie vlammen alle Hasselaren voor kansen en tegen kansarmoede. We wilden De Warmste Week in 2019 al naar Hasselt halen maar dat was toen te kort dag, en toen kwam corona. We zijn blij dat het nu wel kan.”

De ploeg die De Warmste Week zal presenteren, is nog niet bekend. “Het zal sowieso zonder mij zijn”, zegt Siska Schoeters, “want ik werk niet voor StuBru of MNM. Jammer, want ik had graag een week in het geweldige Hasselt gekampeerd. Dat gaat zo plezant worden, met al die jenever bij de hand. Het is de eerste keer dat dit initiatief in Limburg georganiseerd wordt. Raar, want we weten toch allemaal dat Limburg de warmste provincie is. Daarom pleit ik ervoor om de naam voor één keer te veranderen in De Supermega Warmste Week.” (lacht)

Uniek truitje van Evenepoel

De jury selecteerde 270 projecten rond het centrale thema kansarmoede. De projecten zetten onder meer in op het toegankelijker maken van sport, werk, voeding, vrije tijd en een groene en gezonde omgeving. De volledige lijst met projecten is terug te vinden op de website van de Koning Boudewijnstichting. De allereerste actie dit jaar is er eentje van Remco Evenepoel: de wereldkampioen en Vuelta-winnaar schenkt zijn rode leiderstrui uit de Vuelta weg ten voordele van De Warmste Week.

LEES OOK. De wereldkampioen komt eraan: Remco Evenepoel landt straks op Zaventem na zes dolle weken

Via een sms met als boodschap REMCO naar 4342 maak je kans op dit unieke truitje en steun je meteen de projecten van De Warmste Week. De opbrengst gaat integraal naar het DWW Fonds. “In een winter die voor velen kouder gaat aanvoelen, zal de hartverwarmende vrijgevigheid van miljoenen Vlamingen extra deugd doen”, zegt Brieuc Van Damme, CEO van de Koning Boudewijnstichting. “Je inzetten voor De Warmste Week en zo kansen geven aan wie het hard nodig heeft, is nog nooit zo belangrijk geweest. We zijn vereerd dat de Koning Boudewijnstichting die solidariteit mee in goede banen mag helpen leiden.”

Remco Evenepoel schenkt zijn rode trui uit de Vuelta ten voordele van ‘De Warmste Week’ ©  VRT

Live-optredens

Van maandag 19 tot en met zaterdag 24 december kan je luisteren naar De Warmste Radio op Studio Brussel en MNM, live vanuit het Hasseltse Stadspark. Luisteraars kunnen plaatjes aanvragen en getuigen over hun acties. Om van Hasselt helemaal de warmste plek te maken zijn er elke avond optredens. Dit jaar keren ook de Warmathons terug, de grootste en meest solidaire sportevenementen van het jaar. In verschillende steden verspreid over heel Vlaanderen en Brussel kan je lopen of stappen voor De Warmste Week.

(lees verder onder de foto)

 ©  Sven Dillen

Kostenplaatje

“Dit is een goede zaak voor Hasselt”, vindt burgemeester Steven Vandeput. “De Warmste Week vindt plaats in een sowieso al drukke periode voor de stad. We hebben dan het kerstshoppen en Winterland en we kijken ernaar uit om daar De Warmste Week aan toe te voegen. We hebben voor het Stadspark gekozen omdat deze locatie centraal gelegen is. Het Kapermolenpark had ook gekund, maar dat was een pak minder evident geweest. Natuurlijk ga ik zelf proberen om af en toe de liveoptredens bij te wonen, maar ik zal toch vooral bezig zijn met alles in goede banen te leiden. De mobiliteit, veiligheid en dat soort zaken moeten verzekerd zijn. Uiteraard is daar een kostenplaatje aan verbonden, niets is voor niks, maar dat kunnen we dragen. Dit moet boven alles een warm en sympathiek gebeuren zijn waarbij we mensen samenbrengen voor het goede doel.”

De warmste kerstbuurt

En dat goede doel is: kansarmoede geen kans meer geven. “Persoonlijk heb ik er nooit mee te maken gehad”, aldus nog Vandeput. “Ik had het geluk dat ik mocht opgroeien in een warm gezin dat me ondersteunde in alles wat ik deed. Maar als burgemeester kom je natuurlijk in contact met ál je inwoners en dan zie je toch wel dat er mensen zijn die het echt moeilijk hebben. Doordat ze financiële problemen hebben, is het moeilijker om kansen te grijpen en dat is zeer jammer. Hopelijk kan dit initiatief voor beterschap zorgen. We hebben honderden verenigingen in Hasselt en duizenden vrijwilligers. We roepen hen allemaal op om mee hun schouders onder De Warmste Week te zetten. We gaan in Hasselt elk jaar op zoek naar de mooiste kerstbuurt. Wel, laten we dit jaar helemaal gaan voor de wármste kerstbuurt.”

Acties registreren om geld in te zamelen kan op www.dewarmsteweek.be

Aangeboden door onze partners