De Lanakense gemeenteraad. © eva

GEMEENTERAAD. Lanaken zet jeugdverenigingen gratis op de bus naar fuiven

Lanaken
Eddy Vandoren

Kerkbesturen: Ook de acht kerkbesturen die Lanaken rijk is, kampen met de huidige energiecrisis en moeten hun budget voor 2022 wijzigen. “In het totaal vragen ze samen een budgetverhoging van nagenoeg 70.000 euro om de rekeningen voor verwarming en elektriciteit van hun kerkgebouwen en pastorieën te kunnen betalen”, verdedigde burgemeester Marino Keulen (Open VLD) de verhoogde uitgaven en iedereen knikte instemmend.

Fuifbussen:  In 2002 voerde het provinciebestuur van Limburg een reglement in waarbij een subsidie verleend kon worden aan jeugd- en andere verenigingen voor het inleggen van zogenaamde ‘fuifbussen’. Schepen van Jeugd Astrid Puts (Open VLD): “Die subsidie bedroeg aanvankelijk 400 euro met een max. van 3 bussen per fuif. Op die manier konden en kunnen jongeren veilig vervoerd worden van en naar fuiven. In 2019 paste de provincie het reglement echter aan en konden jeugdverenigingen nog maar 50% van de kosten terugbetaald krijgen. Met andere woorden: de overige 50% van de kosten moeten ze zelf ophoesten. Op verzoek van onze jeugdverenigingen - die sowieso al krap bij kas zitten - stel ik voor dat de gemeente deze resterende 50% ten laste neemt. Zo kunnen de jongeren gebruik blijven maken van deze service.” Het subsidiereglement werd probleemloos goedgekeurd.

Pickupwagen: Schepen van Openbare Werken Peter Verheyen (Open VLD) stelde voor om een nieuwe pick-up aan te kopen voor de technische dienst. “We vervangen systematisch de oude milieu-onvriendelijke voertuigen. Deze alle-terreinwagen kopen we aan onder meer ter vervanging van een oude Mondeo en kan ingezet worden bij wateroverlast, heide- of bosbrand, logistieke ondersteuning en om sleepdiensten te verlenen. De raming bedraagt nagenoeg 55.000 euro”, volgens de schepen. Bij de stemming onthield de cd&v zich. 

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen