Orkaan Ian gaat aan land in Florida: windsnelheden tot 250 km/u, 1 miljoen mensen zonder stroom

In Florida houdt men de adem in nu orkaan Ian er aan land is gegaan en meteen windsnelheden tot 250 km/u liet optekenen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn er geëvacueerd. “Sommige regio’s zullen na de doortocht van de orkaan weken of zelfs maanden onbewoonbaar zijn”, waarschuwt gouverneur Ron DeSantis. Woensdagavond zaten al meer dan 1 miljoen mensen zonder stroom.

Thierry Goeman

Lange files met vluchtende inwoners die zo veel mogelijk proberen mee te nemen. En veel dichtgetimmerde huizen en winkels. Florida is op het ergste voorbereid en lijkt op een spookstaat. Het US National Hurricane Center heeft het dan ook over ‘levensbedreigende stormvloeden, catastrofale wind en zware overstromingen’.

Voor Ian woensdagavond rond 21 uur (Belgische tijd) aan land kwam, won de orkaan nog serieus aan kracht boven de Golf van Mexico en orkaanjagers van de Amerikaanse luchtmacht hebben al windsnelheden tot 250 km/u gemeten. Daarmee evolueert de storm van categorie 4 bijna tot een orkaan van categorie 5 (de zwaarste categorie en extreem gevaarlijk).

De koers van de wervelstorm, die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is, wijzigde intussen wel. Ian zal naar verwachting de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa maar rakelings passeren terwijl daar eerst het ergste werd gevreesd.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

 ©  AFP

Aan de westkust van Florida zijn al 2,5 miljoen mensen geëvacueerd voor de storm, voor de hoge golven en de overstromingen door de hevige regenval.

Het waterpeil in Fort Myers steeg in de afgelopen 7 uur met meer dan 2 meter, dat is de hoogste stijging sinds het begin van de metingen in 1965.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft de noodtoestand afgekondigd en waarschuwde, op basis van voorspellingen van meteorologen, dat sommige regio’s mogelijk weken of zelfs maanden onbewoonbaar zijn na de doortocht van de orkaan. Veel houten huizen zullen niet opgewassen zijn tegen de kracht van de orkaan en delen van de staat zullen door de vele regen volledig onder water komen te staan.

Intussen zijn vermoedelijk ook de eerste slachtoffers gevallen. Een boot met Cubaanse migranten is voor de kust van Florida door de woeste zee verzwolgen. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden 23 opvarenden vermist. Vier mensen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West.

Nu al zitten grote delen van Florida zonder stroom omdat elektriciteitsmaasten zijn omgewaaid. En het ergste moet nog komen.

Intussen heeft ook de gouverneur van South-Carolina de noodtoestand afgekondigd nu blijkt dat de orkaan die richting uit gaat.

Pas vrijdag zou het noodweer voorbij moeten zijn.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

 ©  AFP

I

 ©  AFP

Tabaksplantages vernield

In Cuba likken ze intussen hun wonden na de doortocht van Ian. De schade is gigantisch. De orkaan, met windstoten tot 205 km/u. zorgde er voor een totale black-out. Zo’n 11 miljoen Cubanen zaten meer dan een dag zonder stroom.

Ook Cuba’s belangrijkste tabaksplantages in La Robaina zijn zwaar getroffen. “Het was apocalyptisch”, zegt Hirochi Robaina van sigarenproducent Finca Robaina.

Meteorologen maken zich vooral zorgen over het feit dat Ian zich zo snel ontwikkelde van een tropische storm tot een orkaan van categorie 4. Orkaandeskundigen zien de klimaatverandering als een van de oorzaken en zeggen dat het geen geruststellende vaststelling is naar de toekomst toe.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent