©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Grote drugszaak over cocaïnewasserij in Zutendaal uitgesteld tot februari wegens ontbrekend computermateriaal

Zutendaal/Borgloon -

De Tongerse correctionele rechtbank heeft een grote drugszaak tegen negentien beklaagden uitgesteld omdat de advocaten van de hoofdbeklaagden een groot aantal afgeluisterde gesprekken niet konden raadplegen. De negentien beklaagden staan terecht voor een cocaïnewasserij in Zutendaal en het uitbaten van twee cannabisplantages in Borgloon.

Bron: BELGA

Verschillende beklaagden hadden hun advocaat erop gewezen dat ze tijdens hun uitgebreide verhoren geconfronteerd waren geweest met fragmenten van afgeluisterde (telefoon)gesprekken, en dat die mogelijk uit hun context waren gebruikt. 

Toen de advocaten de afgelopen maanden tijdens de voorbereiding van de rechtszaak, waarvoor twee dagen waren uitgetrokken, de gesprekken wilden herbeluisteren, bleek dat niet mogelijk te zijn. Die gesprekken waren opgeslagen op acht dvd’s en een harde schijf die met speciale programma’s en apparatuur geraadpleegd moeten worden. Zo waren de gesprekken op de dvd’s, volgens de advocaten, zo gecatalogiseerd “zodat een kat haar eigen jongen er nog niet zou terugvinden”. De harde schijf kon dan weer enkel geraadpleegd worden door ze via een dockingstation te lezen, en dat bleek de afgelopen weken niet beschikbaar te zijn op de grifie.

De advocaten van de hoofdbeklaagden gooiden dit probleem donderdag meteen voor de voeten van de voorzitter en zijn twee collega’s. Na consultatie met de griffie bleek dat dockingstation pas enkele uren voor aanvang van de zaak was opgedoken. Mede daarom werd beslist de zaak tot begin februari uit te stellen, zodat de advocaten de afgeluisterde gesprekken kunnen verifiëren en die eventueel kunnen gebruiken in de verdediging van hun client.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen