Tourwinnaar Jonas Vingegaard haalt nog eens uit bovenop steile en onverharde puist in Kroatië: “Vroeger was ik niet zo goed in najaar”

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) heeft donderdag zijn eerste zege geboekt sinds zijn eindwinst in de Ronde van Frankrijk deze zomer. De Deen was aan het einde van de derde etappe van de CRO Race, de wielerronde van Kroatië (UCI categorie 2.1), de beste op een spectaculaire aankomsthelling.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

Zeven vroege vluchters werden in de finale van de 157 kilometer lange derde rit in Kroatië afgelost door drie andere aanvallers, maar in de laatste vijf kilometer was alles te herdoen in de aanloop naar de spectaculaire aankomst bovenop Primosten. Op die anderhalve kilometer lange beklimming kregen de renners niet alleen steile percentages voor de wielen, maar ook gedeeltes onverharde weg.

Na twee ritzeges op evenveel dagen stak de Italiaanse leider Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) opnieuw de hand uit naar de ritoverwinning met twee aanvalspogingen bergop, maar hij werd geremonteerd door de lichtere klimmers van het pak. Vingegaard, bezig aan zijn rentree na de Tour, haalde het uiteindelijk voor de amper negentienjarige Brit Oscar Onley van het opleidingsteam van DSM. De Sloveen Matej Mohoric, een ploegmaat van Milan, werd derde.

Milan, zelf nog vijfde, blijft wel ternauwernood aan de leiding van het algemene klassement, met amper één seconde voorsprong op Vingegaard. Onley is derde op 0:05. De zesdaagse Ronde van Kroatië eindigt zondag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was zijn eerste zege sinds eindwinst in de Tour eerder deze zomer. En dat deed hem plezier, zo vertelde hij na afloop. "Door het slechte wegdek was het een hele zware finish", pufte hij uit. "Het was moeilijk om op de pedalen te staan, dus moest je zo goed als altijd in het zadel blijven."

Maar Vingegaard haalde het toch, en heeft in het algemene klassement nog amper een seconde achterstand op leider Jonathan Milan. "De benen voelden goed. We werkten er de hele dag voor, dus ben ik blij dat ik het kon afmaken. Maar aan eindwinst denk ik nog niet. Er komen nog veel etappes aan. Maar de vorm is goed, en ik blijf het proberen."

In de aanloop naar de Ronde van Lombardije en bij zijn rentree na de Ronde van Frankrijk boekte Vingegaard zo zijn zesde seizoenszege. "Mooi om ook in het laatste deel van het seizoen te kunnen winnen. De voorbije jaren was ik niet zo goed in het najaar."

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent