© Tom Palmaers
Chef Pajtim Bajrami opent restaurant Otoro: “Ja, we dromen van een ster”
Restaurant Otoro, de droom van de bekende topchef Pajtim Bajrami, opent zaterdag de deuren. Gasten zullen de voormalige chef van De Stadt van Luijck, die bekendstaat om zijn temperament, aan het werk kunnen zien in een open keuken. “Al blijf ik mezelf: liever streng en nauwkeurig dan gezellig en laks.”
Pajtim Bajrami klinkt ambitieuzer dan ooit: “Otoro is mijn droom, mijn toekomst. Het niveau zal minstens zo hoog liggen als in De Stadt van Luijck, waarmee ik een 16 op 20 scoorde in de Gault Millau. Samen met een klein team van twee andere koks en twee mensen in de zaal beperken we ons tot 20 couverts. Het restaurant is volledig naar mijn wensen uitgerust: de tafels zijn zelfs gedecoreerd met designstukken van Anna Torfs, kunst die ik altijd al wilde hebben.”
Nadat Bajrami in 2021 zijn pollepel aan de haak hing in het Truiense restaurant De Stadt van Luijck, trok hij met zijn equipe naar Château de Mirwart in Luxemburg. Een kortstondig avontuur, dat hij een vergissing noemt. “Al telt mijn tijd daar wel als nuttige ervaring: nu weet ik tenminste dat koken in een hotel niet aan mij besteed is. Het was hoog culinair niveau, dat wel, maar anders werken dan ik gewoon ben. Ik beschikte er over mijn persoonlijke equipe in de keuken, maar zaalpersoneel op topniveau vinden bleek in Wallonië niet eenvoudig. Misschien omdat ik daar niet over dezelfde bekendheid beschik als in Vlaanderen. Mijn eisen lagen te hoog.”
© Tom Palmaers
Keihard geknokt
Het nieuws dat sterrenchef Luc Bellings de deuren van zijn restaurant De Vork van Luc Bellings achter zich dichttrok, bleek voor Bajrami de gouden kans. “Een eigen zaak in Hasselt - volledig gerund op mijn eigen manier - is waar ik altijd van droomde. Ik heb er keihard voor geknokt, maar besef dat ik alles te danken heb aan mijn vrouw Ardita. Zij was de voorbije jaren de rots in de branding van ons gezin, en zal de gastvrouw van Otoro zijn.”
Al zullen gasten niet enkel begroet worden door Ardita, maar ook door de chef-kok zelf. “Het is de bedoeling dat ik mee in de zaal sta om mensen te verwelkomen en toe te spreken. Ik weet dat ik door bepaalde televisieoptredens bekend sta als temperamentvolle chef. Het restaurant heeft een open keuken, dus ik moet de rust sowieso bewaren. Maar ik blijf wel mezelf op de werkvloer: liever streng en nauwkeurig dan gezellig en laks. Wat dat betreft ben ik - ondanks mijn jonge leeftijd - een beetje van de oude stempel. Terwijl mijn vrienden vroeger naar de Versuz gingen, pelde ik als 15-jarige ajuinen in de kelder van een steakhouse. Ik had niks, en heb mezelf een keihard werkethos moeten aanmeten om iets te bereiken. De lat zal altijd hoog blijven liggen en ja, ik droom van een ster voor Otoro.”
© Tom Palmaers
KAART. Van frisse pintjes tot zuiderse cocktails: dit zijn alle zomerbars in Limburg
GEPROEFD. The Greek in Beringen: kan je bij realityster Fabrizio dineren als een Griekse god?
Takeaway tip. In Stevoort eet je alle klassiekers: “Spaghettisaus is een recept van ex-schoonmoeder”
Natuurwijn zit in de lift, al blijft het risicovol om te maken: “Je weet nooit welke richting het uitgaat”
Waar eet … comedian Jeroen Verdick? “Hier eet je in een echte Amerikaanse rock ’n roll-sfeer”
LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne
Getapt telefoongesprek bewijst volgens Oekraïne dat Rusland dam heeft opgeblazen: “Het ging niet volgens plan”
Eerste Leopard 2-tanks duiken op aan front, Rusland kan er meteen één vernielen: “Hier moeten we niet van verschieten”
Oekraïens offensief van start op minstens drie plaatsen: “De menselijke tol zal heel hoog zijn”
Russische experts gaan lijnrecht in tegen versie van Kremlin over vernielde dam: “Hoe kan het een slechte zaak zijn?”
Perenaar (34) veroordeeld voor dood Serena (25) uit Lommel: “Hij zal levenslang met een schuldgevoel zitten”