©  Kristof Vadino

Topman Belgisch leger wil dienstplicht weer invoeren: “Kan nodig zijn om grondgebied Europa te verdedigen”

Michel Hofman, de topman van het Belgische leger, is voorstander van een herinvoering van de dienstplicht. Dat zegt hij bij RTBF.

jvhBron: RTBF

“De afschaffing van de dienstplicht in 1992 was een gevolg van verschillende factoren”, zegt admiraal Hofman. “De val van de Berlijnse Muur, het einde van de Koude Oorlog, technologische ontwikkelingen die de opleiding ingewikkelder en langer maakten, de motivatie binnen de samenleving, maar ook budgettaire overwegingen.”

Maar volgens Hofman is het tijd om na te denken over een herinvoering, zeker gezien de gespannen globale geopolitieke situatie. “Omdat het mogelijk zou kunnen zijn dat we het grondgebied van de NAVO of het grondgebied van Europa moeten verdedigen. Dat zou de nood om die mensen onder de wapens te roepen kunnen rechtvaardigen. Dat zou logisch zijn. Een verplichte militaire dienst maakt het ook mogelijk om een ​​band te creëren tussen het leger en de natie, en een gehechtheid aan defensie. Of dat technisch mogelijk is? Morgen niet, maar wel in de komende jaren. Al zouden we dan wel budgetten, uitrusting, en mannen nodig hebben, om de dienstplichtigen op te leiden.”

Minister Dedonder: “Niet aan de orde”

In een reactie laat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) weten dat een mogelijke herinvoering van de dienstplicht niet bestudeerd wordt. “Dienstplicht is vandaag helemaal niet aan de orde en ligt ook niet op tafel. We volgen de internationale ontwikkelingen met betrekking tot Rusland uiteraard op de voet, en moeten volop inzetten op de-escalatie om erger te voorkomen.”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft wel oren naar het voorstel, met een nuance. “Maak er een burgerdienst van”, schrijft hij op Twitter. “Het land militair of civiel dienen, niets mis mee. Integendeel, we kunnen wel wat patriottisme gebruiken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heb jij legerdienst gedaan? Welke herinneringen heb jij daar nog aan? Laat het ons weten via het formulier hieronder:

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent