Minister Ben Weyts. ©  BELGA

Te kleine oppervlakte en geen drinkwater: erkenning van Genkse hondenkweker ingetrokken

Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) trekt de erkenning in van Falconsnest, een hobbykweker in honden afkomstig uit Genk. Honden werden er op een te kleine oppervlakte gehuisvest en werden niet voorzien van drinkwater. Ook aan administratieve verplichtingen voldeed de Genkse hobbyhondenkweker niet.

kp

Bovenop de intrekking van de erkenning, wordt het de zaakvoerder verboden om de komende twee jaar een nieuwe erkenning in te dienen. “Wie dieren niet goed kan huisvesten of verzorgen, kan niet langer dieren houden”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts.

Dierenwelzijn wordt op Vlaams niveau stap voor stap uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Dierenminister Ben Weyts heeft werk gemaakt van een kordaat beleid, inclusief bestraffing van mensen die dieren verwaarlozen of mishandelen. Er worden heel wat controles uitgevoerd op het terrein, zowel door de politie als door de Inspectiedienst Dierenwelzijn.

Naar aanleiding van verschillende controles bij de Genkse hobbykweker Falconsnest stelde de Inspectiedienst Dierenwelzijn samen met de lokale politie meerdere overtredingen vast tegen de dierenwelzijnswet, het Kennelbesluit en het Koninklijk Besluit over de identificatie en registratie van honden. Honden verbleven in te kleine benches. De honden hadden ook niet altijd toegang tot drinkwater. Sommige honden werden tevens gehuisvest in een ruimte met gebrek aan ventilatie en voldoende daglicht. Daarnaast werd ook aan tal van administratieve verplichten niet voldaan. Zo bevonden er zich honden die niet werden geregistreerd, waren er geen worpfiches aanwezig waarop onder andere info moet worden bijgehouden over het moeder- en het vaderdier, het aantal geworpen pups en hun chipnummers. Ook de bezoekrapporten van de dierenarts waren niet ter beschikking.

Om deze redenen gaat Weyts over tot het intrekken van de erkenning van de hobbykweker, die tot 15 november de tijd krijgt om zijn dieren te verkopen. Naast het intrekken van de huidige erkenningen, wordt het de eigenaar nu ook verboden om de komende twee jaar een nieuwe erkenningsaanvraag in te dienen.

“In Vlaanderen geven we, terecht, meer aandacht aan het welzijn van dieren”, zegt Weyts. “Dankzij de waakzaamheid van onze Inspectiedienst en van lokale politie slagen we erin in te grijpen waar nodig.”

Heb jij een hond van Falconsnest? Of heb je ooit problemen gehad met de kweker? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen