Postbode Kevin Heemskerk: “Hopelijk worden de daders gevat en streng gestraft.” © eva

Brievenbus van bpost in Rekem opgeblazen

Lanaken -

Een brievenbus van bpost in Rekem is maandagochtend opgeblazen. De inhoud – meerdere brieven en pakjes – is grotendeels vernield. De brievenbus zelf is goed voor de schroothoop.

Eddy Vandoren

Bewoners op de hoek van de Populierenlaan en de Pater Verboislaan hoorden ’s nachts iets voor één een luide knal. “We lagen in bed toen we wakker schrokken”, getuigt Robin Frangopoulos (25), die zowat 30 meter van de brievenbus woont. “Maar toen we aan het raam gingen kijken, merkten we niet meteen iets verkeerds.”

’s Ochtends werd dan duidelijk wat er gebeurd was. Vandalen hadden met een behoorlijk zwaar explosief de brievenbus op de hoek opgeblazen. De gleuf hing half uit de rode box en het zijdeurtje was uit de hengsels geslagen en lag beschadigd meer dan een meter van de bus op de grond. De inhoud – meerdere brieven en pakjes – was grotendeels verbrand en vernield.

Hangjongeren

“Hier zitten veel hangjongeren”, zegt buurman Coox. “Vaak zorgen ze voor overlast met hun knetterbrommertjes, en soms zelfs met auto’s die met gierende en dampende banden wegscheuren... Neen, het loopt hier geregeld de spuigaten uit.” Een bewering die bijgetreden wordt door buurman Frangopoulos.

Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) erkent het probleem van de hangjongeren. “De politie treedt er geregeld op in de buurt van het ontmoetingscentrum in Rekem en heeft ook al enkele jongeren vervolgd. Maar het probleem steekt nu en dan weer de kop op. Blijkbaar zijn de jongeren hardleers en zijn ze enkel uit op het veroorzaken van overlast en vandalenstreken. Voor de politie en de gemeente is het een absolute hotspot. De politie heeft een aantal jongeren in het vizier. Ze komen niet alleen uit Rekem, maar ook uit Maasmechelen en Genk. We zullen dit probleem prioritair aanpakken en doen hiervoor ook een beroep op de buren. Eventuele getuigenissen of beelden van overlast en dergelijke kunnen in alle discretie bezorgd worden aan de politie.”

Postbode

Iets over tien maandagochtend kwam een patrouille van de politie zich vergewissen van de situatie. “Onze nachtploeg is na een melding hier geweest en heeft een proces-verbaal opgesteld”, vertellen de inspecteurs.

Even later arriveert postbode Kevin Heemskerk. Hij wist nog niet wat er was gebeurd. “Dit is schandalig”, reageert hij, terwijl hij telefonisch zijn oversten in Lanaken informeert. “Hopelijk worden de daders gevat en streng gestraft”, zucht hij, terwijl hij de beschadigde inhoud van de brievenbus in een blauwe box bijeenschraapt.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen