Volgens de Tongerse rechter is de voorbedachtheid bewezen. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Man krijgt 18 maanden met uitstel voor afranselen echtgenote: “Ze moest afscheidsbrief schrijven”

Heers -

Een 45-jarige man uit Heers krijgt 18 maanden cel met uitstel nadat hij zijn echtgenote opsloot in hun woning, haar een pak slaag gaf en haar verplichtte een afscheidsbrief te schrijven.

Shauni Deferm

Op 26 oktober 2021 kwam de politie voor de eerste keer tussen tijdens een echtelijke ruzie. Het koppel, dat 25 jaar gehuwd was, had al eventjes relatieproblemen. Op 8 december escaleerde het opnieuw en liep het al snel volledig uit de hand.

De man stuurde eerst hun tienerdochter weg naar de grootouders omdat hij zijn vrouw voor een ultimatum wilde stellen. “Ze moest bekennen met wie ze vreemdging”, zo stelde de procureur. “Nadien sloot de man de woning af, zo waren de poort en rolluiken dicht. Ze kreeg slagen, werd op de salontafel gegooid en toen ze wilde ontsnappen werd ze vastgegrepen en terug in de woning getrokken. Hij schreeuwde dat hij haar kapot zou maken en liet haar zelfs een afscheidsbrief schrijven.”

Uiteindelijk alarmeerden de buren de politie nadat ze de vrouw gewond uit het raam op de bovenverdieping zagen klimmen. “Ze werd toen met haar armen weer binnen gesleurd”, zo sprak de aanklager. De man werd meteen gearresteerd en kreeg een contactverbod. “Maar daar houdt hij zich niet aan.”

Voorbedachtheid

De advocaat van de man vroeg de opschorting onder voorwaarden. “Wij betwisten de feiten niet, enkel de voorbedachtheid. Die man was toen emotioneel niet stabiel. Alles was te kaderen binnen zijn speedverslaving en depressie.”

De Tongerse rechter oordeelt in het vonnis echter dat de voorbedachtheid wel bewezen. “Uit de omstandigheden dat hij de deuren op slot deed, de rolluiken naar beneden deed en zijn echtgenote gevangen hield terwijl hij zijn dochter wegstuurde met de mededeling dat ze niet moest aanzien wat er ging gebeuren, leidt de rechtbank af dat beklaagde wel degelijk een korte tijdspanne voor de feiten al de intentie had om slagen en verwondingen toe te brengen aan zijn echtgenote”, zo luidt het vonnis.

De man werd maandag veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden met uitstel onder voorwaarden. Zo moet hij begeleidingen volgen voor zijn middelen-, agressie- en algemene psychosociale problematiek. Verder moet hij ook een geldboete van 1.200 euro ophoesten. Ondertussen zou het koppel opnieuw samenwonen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten