Loeiende sirenes waarschuwen Japanners voor Noord-Koreaanse raket

Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een ballistische raket afgevuurd die over Japans grondgebied is gevlogen. Het wapen legde volgens de Japanse publieke omroep NHK 4.000 kilometer af en vloog volgens het Zuid-Koreaanse leger dinsdag (plaatselijke tijd) in de richting van de Japanse Zee.

De autoriteiten verzochten inwoners van twee Japanse regio’s te evacueren en naar schuilkelders te gaan. Het treinverkeer in die gebieden werd deels stilgelegd. Het is de eerste Noord-Koreaanse raketlancering boven Japan sinds 2017.

Kabinetschef Hirokazu Matsuno liet maandag namens de Japanse overheid weten dat de autoriteiten de details van de lancering nog analyseren. Maar hij kon zeggen dat de raket om 07.22 uur plaatselijke tijd was afgevuurd vanuit Noord-Korea, over de Japanse regio Tohoku in het noordoosten was gevlogen en uiteindelijk terecht is gekomen in de Stille Oceaan, buiten Japans grondgebied. Er zijn volgens Matsuno geen gewonden gevallen en er is geen schade gemeld.

Zowel Japan als Zuid-Korea heeft de lancering sterk veroordeeld. De Japanse premier Fumio Kishida noemde de actie ‘barbaars’ en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol liet weten dat Noord-Korea kan rekenen op een stevige reactie van de internationale gemeenschap. De VN verbieden Noord-Korea om ballistische en kernwapens te testen.

De lancering was de vijfde in tien dagen. Vorige lanceringen vonden plaats kort na het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aan Zuid-Korea, die donderdag Yoon Suk-yeol ontmoette. Beiden veroordeelden toen de ‘provocerende, nucleaire retoriek en het testen met ballistische raketten’ van Noord-Korea. (em blg)

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent