In 2013 ontving Loretta Lynn uit handen van Barack Obama de presidentiële Medal of Freedom. ©  AP

Amerikaanse countryzangeres Loretta Lynn overleden

De Amerikaanse countryzangeres Loretta Lynn is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze stierf in haar woning in Hurricane Mills, in de staat Tennessee, zo heeft haar familie meegedeeld aan Amerikaanse media.

wverBron: BELGA

Lynn brak in de jaren zestig door met hits als ‘You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)’, ‘Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind)’, ‘Fist City’ en ‘The Pill’. Ze is ook bekend van het autobiografische nummer ‘Coal Miner’s Daughter’.

Ze was een van de eerste vrouwelijke artiesten die binnen het genre van de country de top wist te bereiken. Daarnaast heeft ze het genre ook met haar teksten beïnvloed. Lynn schreef erg open over seksualiteit en het intieme leven van vrouwen. Daarnaast schreef ze ook over vrouwen uit de arbeidersklasse die opkwamen voor zichzelf.

 ©  AFP

Voorts putte Lynn veel uit haar eigen levenservaringen. Lynn, die geboren was als Loretta Webb, groeide als dochter van een mijnwerker in armoede op. Ze trouwde al op 15-jarige leeftijd met Oliver Lynn Jr. en werd op haar zestiende al moeder. Ze kreeg in totaal zes kinderen.

Autobiografie verfilmd

Haar nummer 1-hit ‘Coal Miner’s Daughter’ werd in 1976 ook de titel van haar autobiografie. Het boek groeide uit tot een bestseller en werd in 1980 verfilmd, met Sissy Spacek in de rol van Loretta Lynn.

In de jaren negentig verdween ze van het voorplan. In 2004 maakte ze wel nog een comeback met ‘Van Lear Rose’, een album waarvoor ze samenwerkte met Jack White van The White Stripes. Het leverde haar twee Grammy Awards op.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent