De drie twintigers moeten elkaar onderling schadevergoedingen betalen. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Broers en voormalige kameraad ‘staan te motten op De Motten’ en krijgen celstraffen

Tongeren -

Twee broers kregen 7 maanden cel met uitstel voor een vechtpartij op het basketplein van De Motten in Tongeren. Een van hen sloeg een voormalige vriend, die 10 maanden cel kreeg, knock-out.

Shauni Deferm

“Ze hebben alle drie staan motten op De Motten”, vatte de procureur de feiten vorige maand nog mooi samen voor de correctionele rechtbank in Tongeren. Ondertussen werden de drie twintigers door de rechter schuldig bevonden voor de vechtpartij op 28 april 2021.

Het begon nadat de 25-jarige Tongenaar te horen kreeg dat zijn voormalige kameraad zogenaamde leugens over hem rondbazuinde. Samen met zijn twee jaar oudere broer belde hij die man op om verhaal te halen. Ze regelden een afspraakje op De Motten. “We hadden geen slechte bedoelingen, we wilden alles gewoon uitpraten”, zo sprak de twintiger tijdens zijn verhoor door de rechter.

Dat afspraakje escaleerde al snel en mondde uit in een hevige vechtpartij. Volgens de broers deelden zij niet de eerste slagen uit, maar wel de tegenpartij. “Die man werd agressief, deed zijn horloge en jasje uit en begon mij te intimideren”, zo vertelde de 25-jarige man. “Hij heeft me dan een paar keer geslagen op mijn hoofd.” De 27-jarige broer kwam tussenbeide en nam de voormalige vriend stevig vast. “U nam hem in een wurggreep?”, vroeg de rechter zich af. “Nee, in een houdgreep. Ik wilde hem kalmeren”, zo sprak de twintiger. “Maar hij beet me zelfs in mijn arm om los te kunnen geraken.”

Buiten bewustzijn

Ook toen een politiepatrouille per toeval op de vechtpartij uitkwam, stopten de drie mannen niet. Zo zou de voormalige vriend achter de struiken en uit het zicht van de agenten nog een slag hebben toegediend aan de 25-jarige man. “Ik ben toen buiten zinnen geraakt en heb hem ook een slag gegeven”, gaf de twintiger toe. Volgens de procureur raakte de andere man daardoor buiten bewustzijn. “Hij viel met zijn hoofd tegen een poort en moest naar het ziekenhuis gebracht worden.”

De advocaat van de man wees echter wel naar de twee broers als aanstokers. “Als mijn client de intentie had om te vechten, zou hij toch nooit alleen naar dat plein gegaan zijn?”

De raadsman van de twee broers, wees dan weer naar het goed gevuld strafblad van de tegenpartij. “Die man heeft het ene dossier na het andere lopen. Mijn cliënten hebben een blanco strafblad, op twee politieveroordelingen na. Dat zegt veel over hen als persoon en over hun geloofwaardigheid.”

Celstraffen

De Tongerse rechter veroordeelde de drie mannen tot celstraffen. De twee broers kregen elk zeven maanden met uitstel onder voorwaarden. De kameraad werd iets zwaarder gestraft door zijn gerechtelijk verleden en kreeg tien maanden effectief. De drie twintigers moeten elk een geldboete van 800 euro ophoesten. De broers dienen hun voormalige vriend verder een schadevergoeding van 350 euro te betalen. Op zijn beurt moet deze laatste de twee broers elk dan weer 237 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen