© Twitter

Voormalige politeman doodt 14 volwassenen en 24 kinderen: dit weten we al over schietpartij in kinderdagverblijf in Thailand

Een voormalige politieman heeft donderdag dood en verderf gezaaid in een kinderdagverblijf in het noordoosten van Thailand. Bij zijn aanval stierven 38 mensen, onder wie 24 kinderen. De dader vermoordde ook zijn eigen vrouw en kind en beroofde zichzelf nadien van het leven.

jvhBron: Reuters, BBC, CNN

Opgefokt na een rechtbankzitting waarin hij zich moest verantwoorden voor drugsfeiten trok de 34-jarige Panya Khamrap, een voormalige politieagent, donderdag rond 12.30 uur (6.30 uur Belgische tijd) naar een kinderdagverblijf in Uthai Sawan, zo’n 500 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Bangkok. Toen hij merkte dat zijn eigen kind niet aanwezig was, sloegen de stoppen volledig door.

“Vuurwerk”

“Hij kwam binnen rond lunchtijd en schoot eerst vier of vijf medewerkers van het kinderdagverblijf neer”, zo verklaart lokale functionaris Jidapa Boonsom. Zij was op het moment van de feiten aan het werk in een kantoor in de buurt. “Eerst dachten de mensen dat er vuurwerk werd afgestoken.”

(Lees verder onder de foto.)

De 34-jarige Panya Khamrap werd vorig jaar ontslagen bij de politie. ©  AFP

Khamrap, die zowel een vuurwapen als een mes bij zich had, forceerde zich vervolgens ook nog een weg naar binnen in een afgesloten ruimte waar kinderen aan het slapen waren, om meerderen van hen met messteken om het leven te brengen. Daarna sloeg hij op de vlucht in een witte pick-uptruck, waarbij hij nog meerdere toevallige voorbijgangers aanreed. De politie startte een klopjacht, maar voor hij gevat kon worden, had Khamrap zichzelf al van het leven beroofd. Ervoor had hij ook nog zijn echtgenote en kind gedood, aldus de lokale politie.

Over zijn motief is nog niets bekend. Khamrap werd vorig jaar wel ontslagen bij de politie nadat hij een positieve drugstest had afgelegd. Voor die feiten was hij donderdag naar de rechtbank moeten gaan.

(Lees verder onder de foto.)

Omwonenden verzamelen zich buiten aan het kinderdagverblijf waar het drama eerder op de dag plaatsvond. ©  Reuters

Hevige regenval

Volgens de lokale autoriteiten vielen er in totaal 38 doden, onder wie 24 kinderen. De jongste slachtoffers zouden amper twee jaar geweest zijn en volgens Boonsom kwam ook een acht maanden zwangere lerares om het leven. Daarnaast zou er voorlopig ook nog sprake zijn van 12 gewonden, al kan dat cijfer mogelijk nog oplopen. Voorlopig worden de slachtoffers nog geïdentificeerd. Voor vele ouders is het nu nog bang afwachten of hun kind de aanval overleefd heeft of niet.

De dodentol is nu al erg hoog, maar had nog hoger kunnen zijn. Op het moment van de aanval waren er zo’n dertig kinderen aanwezig in het kinderdagverblijf. Normaal gezien zijn dat er meer, maar hevige regenval in de regio had ertoe geleid dat meerdere ouders hun kinderen thuis hadden gehouden.

Thaise premier ‘in shock’

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha zegt “in shock” te zijn door wat er gebeurd is en stuurt zijn medeleven naar de families van alle slachtoffers. Op zijn Facebookpagina vraagt Prayuth ook aan de hulpdiensten om zo snel mogelijk alle gewonden te verzorgen.

In vergelijking met de naburige landen is het wapenbezit hoog in Thailand en er zijn ook veel illegale wapens in omloop, maar toch zijn schietpartijen er zeldzaam. In 2020 schoot een soldaat nog 29 mensen dood tijdens een raid die begon op een militair domein en vervolgens voortging in een winkelcentrum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent