Met SOS Energie wapenen we u tegen de energiecrisis

Hasselt -

Vanaf maandag pakt Het Belang van Limburg uit met het dossier ‘SOS Energie’. Vijf dagen lang proberen we je met allerlei tips te wapenen tegen de energiecrisis. Als klap op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op een gratis zonnepaneleninstallatie ter waarde van maximum 16.000 euro.

Koen Snoekx

De torenhoge energieprijzen bezorgen ons al maanden kopzorgen. Zeker met de winter voor de deur zal energie een nog grotere hap uit ons gezinsbudget nemen. Daarom wil Het Belang van Limburg je wapenen tegen de huidige energiecrisis. Met het dossier ‘SOS Energie’ geven we vijf dagen lang tips om je mee door de crisis te loodsen. In de eerste aflevering geven we besparingstips en doen we uit de doeken welke huishoudtoestellen de grootste energieverslinders zijn. Wat kan je doen om je koelkast minder te laten verbruiken? En hoe maak je je wasmachine energiezuiniger? In deel 2 brengen we getuigenissen van Limburgers die thuis de gaskraan dichtgedraaid hebben en kiezen voor een alternatieve verwarmingsbron zoals hout, pellets, kolen of butaan. Sparen ze hiermee geld uit? En hoeveel dan?

Energiepremies

In de derde aflevering geven we een overzicht van alle mogelijke energiepremies waar je recht op hebt. Zo zijn er niet alleen premies voor zonnepanelen en warmtepompen, maar ook voor de renovatie én isolatie van uw dak, muren of vloer. Maar hoeveel krijg je dan precies? En waar moet je die premies aanvragen? In deel vier geven drie Limburgse gezinnen een inkijk in hun gezinsbudget en tonen ze hoe groot hun energiekost weegt op hun maandinkomen. Dat energie voor sommige gezinnen tot 30 procent van hun maandbudget opslorpt, toont aan hoe zwaar de energiecrisis op ons inhakt. In de vijfde en laatste aflevering behandelen we het thema energiearmoede. Wat gebeurt er als u uw energiefactuur niet meer kan betalen? Hoe werkt een budgetmeter? En kan u in de winter zonder verwarming vallen?

Voor U Opgelost

Ook in onze consumentenrubriek Voor U Opgelost leggen we een week lang de aandacht op de - soms bijna ongelooflijke - energievragen van onze lezers. Waarom is de raming van prijsvergelijker MijnEnergie duizenden euro’s per jaar voordeliger dan die van de V-test? Hoe kan de gepensioneerde Etienne zijn energiefactuur nog betalen, als die na een overstap naar een nieuwe leverancier met 1.200 euro per maand stijgt? Waarom moet Dorien bijna een jaar lang wachten op haar eindafrekening? Heeft Lieve recht op een compensatie nu haar zonnepanelen tijdens de hete zomer van 2022 uitvielen? En heeft de 88-jarige Maria door haar lage inkomen en handicap recht op een sociaal tarief? Het antwoord lees je vanaf maandag vijf dagen lang bij Het Belang van Limburg. Vanaf maandag tot en met zondag kan je op hbvl.be ook luisteren naar podcasts in het teken van energie. Zeven dagen lang zullen experts vragen van onze lezers beantwoorden over energie.

Gratis zonnepanelen

Met ‘SOS Energie’ geven we je niet alleen energietips, je maakt ook nog eens kans op gratis zonnepanelen. Zo schenkt Het Belang van Limburg aan één gezin gratis zonnepanelen ter waarde van max. 16.000 euro, inclusief een thuisbatterij (5 kWh). De zonnepanelen en thuisbatterij zullen tussen drie en maximum zes maanden gratis geïnstalleerd worden bij het winnende gezin. Om deel te nemen aan onze zonnepanelenactie, open of download je de gratis HBvL-nieuwsapp, scroll je wat naar beneden op de homepage en klik je op de wedstrijdbanner. Daar krijg je een reeks energievragen voorgeschoteld. De wedstrijd loopt van 8 tot 16 oktober.

Meer info: www.hbvl.be/zonnepanelen/wedstrijd

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten