©  AFP

Zweedse regering raakt niet op tijd gevormd: maand na verkiezingen nog twee dagen extra nodig

Ruim een maand na de verkiezingen in Zweden is de leider van de Gematigde Uniepartij, Ulf Kristersson, er niet tijdig in geslaagd een regering te vormen. Hij heeft twee extra dagen nodig, tot vrijdag, aldus de conservatieve politicus.

gjsBron: BELGA

Eerder had Kristersson verslag uitgebracht aan parlementsvoorzitter Andreas Norlén over hoe ver hij stond met de vorming van de regering. Norlén kondigde daarop aan dat hij twee extra dagen zou krijgen. Een parlementaire stemming over Kristersson als premier zou dan maandag al kunnen plaatsvinden.

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen waren de sociaal-democraten van de vorige premier, Magdalena Andersson, opnieuw duidelijk de sterkste partij. Een conservatief-rechts vierpartijenblok rond Kristerssons Uniepartij, de Christendemocraten, de Liberalen en de rechts-populistische Zweedse Democraten had echter samen een krappe meerderheid van 176 van de 349 zetels behaald. Daarop kreeg Kristersson de opdracht om een regering te vormen. Andersson kondigde aan op te stappen als premier. 

De precieze samenstelling van de nieuwe regering is nog niet duidelijk. Het zou uiteindelijk kunnen neerkomen op een minderheidsregering die steunt op de steun van de rechts-populistische Zweedse Democraten in het parlement.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten