Hoeveelheid zwerfafval daalt niet genoeg vindt Demir: “Invoering statiegeld onafwendbaar”
De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. De doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, wordt voor amper de helft gehaald, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.
Vlaanderen legde de sector in 2018 een duidelijke doelstelling op. Tegen eind 2023 moest de hoeveelheid zwerfvuil met 20 procent worden teruggedrongen ten opzichte van 2015. Bij het begin van de legislatuur besliste minister Demir die deadline met een jaar aan te scherpen.
Volgens de meest recente zwerfvuilcijfers van OVAM slaagt de sector er niet in die doelstelling te halen. Ten opzichte van 2015 is sprake van een daling met amper 11 procent. De hoeveelheid sluikstort nam in 2021 voor het eerste af tegenover de vorige meetperiode in 2019, maar in vergelijking met 2015 ligt het cijfers nog wel 27 procent hoger. Uitgedrukt per Vlaming daalt het zwerfvuil van 3,44 kg in 2019 naar 2,73 kg in 2021. Sluikstort daalt van 4,48 kg naar 4,30 kg per inwoner.
“Volgens de meest recente zwerfvuilcijfers wordt de opgelegde doelstelling amper voor de helft gehaald, ondanks dat de coronacrisis begin 2021 nog zeer sterk aanwezig was en het dus relatief eenvoudiger zou moeten zijn om de doelstelling te halen. Evenementen begonnen pas opnieuw in het najaar en hoger onderwijs was in het voorjaar nog grotendeels op afstand”, reageert minister Demir.
Overleg
Het is voor Demir nu onafwendbaar dat statiegeld er komt. “Als minister, maar evengoed als Vlaming, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om alles binnen mijn mogelijkheden te doen om onze straten, onze pleinen en onze natuur proper te houden en aangenaam leven voor alle Vlamingen. Statiegeld kan één van de antwoorden zijn op het zwerfvuilprobleem dat zich vandaag stelt”, luidt het.
Dat betekent echter niet dat statiegeld voor morgen zal zijn. Er staat overleg gepland met verschillende actoren en de andere gewesten, die zelf onderzoeken rond zwerfvuil afronden. Nadien moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken en kan het regelgevend werk van start gaan. Van coalitiepartner cd&v is geweten dat hij statiegeld genegen is. Het is uitkijken naar de houding van Open Vld, de andere regeringspartij.
Naast opgeruimde hoeveelheden zwerfvuil, wordt gemeten hoe net de omgeving in Vlaanderen is. Vergeleken met 2015 blijft de Netheidsindex gelijk in 2021. Daarachter gaan echter grote verschillen schuil tussen omgevingstypes, met dalingen van de netheid voor autosnelwegparkings en afvalverzamelpunten en stijgingen voor centrumstraten. De doelstelling om op de drie minst nette omgevingstypes vooruitgang te boeken, werd ook niet gehaald. Voor de snelwegparkings was er zelfs een verslechtering.
Beste van Plus
LEES OOK
Dweilen met de kraan open: 5,5 kilo zwerfvuil per Limburger
Het kan je flink wat kosten: meer dan duizend controles op heterdaad tegen ‘peukenpest’ in Limburg
Comeos: “Systeem met statiegeld voor plastic flesjes en blikjes is duur, oneerlijk en asociaal”
Vrijwilligers houden opruimstrijd op World CleanUp Day
Vier jaar geleden schoot haar partij het nog af, nu stelt Zuhal Demir (N-VA) het zelf voor: de lange lijdensweg van statiegeld op blik en plastic
Bekijk
Hoofdpunten
Tongerse cafébaas (45) overleeft ongeval niet: “Hij kluste ’s nachts bij om zaak open te houden”
Hoe Van Grieken al langer op zoek was naar exit voor Van Langenhove
Hoe publiekslieveling Niels Destadsbader na zijn overstap naar VRT in een storm belandde
Gastgezin van Oekraïense jongen na afranseling op school: “Ze overwegen terug te gaan naar Oekraïne”
Ruth Claes van IN-Z moet Vlaamse inactieven naar een job begeleiden
‘Euromillions’ winnen zonder de cijfers juist te hebben, hoe kan dat? “Dit noemen we de miljonairsdouche”