Ulf Kristersson. ©  EPA-EFE

Akkoord voor rechtse regering in Zweden, met steun van extreemrechts

In Zweden is een akkoord bereikt voor de vorming van een rechtse regering, die in het parlement de steun krijgt van de rechts-populistische SD. Dat heeft Ulf Kristersson, leider van de Gematigde Uniepartij, vrijdag aangekondigd.

wverBron: BELGA

De conservatieve Gematigde Uniepartij, de Christendemocraten en de Liberalen zullen een regering vormen en samenwerken met de rechts-populistische Zweedse Democraten (SD) in het parlement, aldus Kristersson tijdens een persconferentie. Maandag vindt een stemming plaats over de nieuwe premier.

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen waren de sociaaldemocraten van de vorige premier, Magdalena Andersson, opnieuw duidelijk de sterkste partij. Een conservatief-rechts vierpartijenblok rond Kristerssons Uniepartij, de Christendemocraten, de Liberalen en de rechts-populistische Zweedse Democraten had echter samen een krappe meerderheid van 176 van de 349 zetels behaald. Daarop kreeg Kristersson de opdracht om een regering te vormen. Andersson kondigde aan op te stappen als premier.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten