Mysterieuze brand, dode hond, dumpingen en transport aanmaakstoffen: zeven jaar cel gevraagd

Lommel -

Een mysterieuze brand met een dode hond in een cannabisplantage. Dubieus transport van aanmaakstoffen voor drugs vanuit Portugal. En de dumping van 2 ton drugsafval. Allemaal in Lommel. Het dossier passeerde vrijdag in de Hasseltse rechtbank. Een Bocholtenaar (34) moet alvast vrezen voor 7 jaar cel.

Geert Houben

Het openbaar ministerie schetste dat het om een groot dossier gaat, bestaande uit drie verhaallijnen die zich allemaal afspelen in Lommel. “De rode draad is Bocholtenaar Glenn V.d.S. Hij duikt overal op”, luidde het. V.d.S. is geen onbekende van het gerecht. Zijn naam is al meermaals verschenen in dossiers, samen met die van de beruchte Flor Bressers. Naast Glenn V.d.S. zaten nog vier verdachten uit Noord-Limburg op de beklaagdenbank.

Het eerste verhaal begon in maart 2019 met het transport van 1 ton mapa, of aanmaakstof voor onder meer speed en crystal meth, vanuit Portugal over Nederland naar de Stationsstraat in Lommel. “Voldoende om 235 meth aan te maken”, becijferde de procureur.

Er lag ook een emmer met daarop de vingerafdrukken van Glenn. Het stockeren van de aanmaakstoffen is de enige tenlastelegging die hij toegeeft. “Intussen heeft hij zijn leven weer op de rails en heeft hij werk gevonden”, pleitte zijn advocaat als verzachtende omstandigheid.

Geripte plantage

De tweede verhaallijn ontspint zich in een woning langs de Luikersteenweg. Die gaat op 4 juli 2019 in vlammen op. Naast een omgekomen hond treft de brandweer er ook sporen aan van een cannabisplantage en de stockage van drugsafval. Buren hadden even voor de brand gezien hoe drie mannen planten in een wagen stopten. Niet veel later, nadat een vierde persoon vertrok, ging het pand in vlammen op. “De plantage is geript of leeggeroofd”, concludeerde het parket.

Brandstichting of kortsluiting? Het blijft onduidelijk. Tegen de bewoonster (52), die verklaarde niets af te weten van het drugsafval, is 40 maanden cel en 8.000 euro boete geëist. Ze wijst haar inmiddels ex-vriend aan als de grote verantwoordelijke voor de cannabisplantage en het afval. “Heel mijn leven is een jaar lang een leugen geweest. Dankzij hem ben ik ook nog eens alles kwijt.” De ex-vriend gaf verstek in de rechtbank. Tegen hem is vier jaar cel en 16.000 euro boete gevraagd.

Dumpingen

Verhaallijn nummer drie is de vondst van ruim honderd vaten met drugsafval in Lommel, in onder meer de Vliegtuig- en Vijverstraat. In totaal gaat het om meer dan 2 ton MDMA-afval, wat neerkomt op een productie van 2,2 miljoen xtc-pillen. Onderzoek leidde de speurders naar een 29-jarige Lommelaar. “Ik ben onder druk gezet om de spullen te dumpen.” Volgens zijn advocaten gebeure dat in opdracht van de Bocholtenaar, maar dat kreeg de man niet over zijn lippen. “Ik kan het niet zeggen.”

Een huiszoeking wees op sporen van een drugslab bij de Lommelaar thuis. Iets wat hij ontkent. Het afval zou afkomstig zijn vanuit zijn garage en er is ook een link naar een lab in het Nederlandse Reek. De emmer met de vingersporen van Glenn zou ook in deze verhaallijn opduiken. Tegen de twintiger uit Lommel is 4 jaar cel en 8.000 euro boete gevorderd. “Ik heb foute beslissingen gemaakt voor mij en mijn kinderen. Hopelijk moet ik niet terug naar de gevangenis.” Zijn advocaat vroeg om een voorwaardelijke straf op te leggen.

Tegen een vijfde verdachte is vijf jaar cel en 16.000 euro boete gevraagd. Hij zou een rol gespeeld hebben in het transport van de aanmaakstoffen naar Lommel. Hij zou geen onbekende zijn in het drugsmilieu.

Vonnis op 18 november.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten