Myanmar derde land op “zwarte lijst” van taskforce tegen witwassen

De Financial Action Task Force (FATF), een intergouvernementele organisatie voor de bestrijding van witwaspraktijken, heeft Myanmar toegevoegd aan haar “zwarte lijst” van landen met “ernstige onvolkomenheden” om onder meer witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

Bron: BELGA

Myanmar vervoegt op de lijst Iran en Noord-Korea. De FATF nam de beslissing wegens “een gebrek aan vooruitgang” en omdat “een meerderheid van de maatregelen” niet werd geïmplementeerd van een actieplan dat Myanmar in februari 2020 had beloofd te zullen uitrollen. 

De ngo besliste daarnaast om Rusland uit te sluiten van lopende en nieuwe projecten wegens de inval in Oekraïne. De FATF herhaalde ook dat “alle jurisdicties waakzaam moeten zijn voor de risico’s van een omzeiling van de maatregelen tegen Rusland, om het internationale financieel systeem te beschermen”.

De taskforce heeft ook een “grijze lijst” van landen die onder verhoogd toezicht staan. Aan die lijst werden de Democratische Republiek Congo, Mozambique en Tanzania toegevoegd, terwijl Nicaragua en Pakistan van de lijst werden geschrapt. 

De “grijze lijst” omvat nu 23 landen, met ook nog Albanië, Barbados, Burkina Faso, Cambodja, de Kaaimaneilanden, Gibraltar, Haïti, Jamaica, Jemen, Jordanië, Mali, Marokko, Oeganda, Panama, de Filipijnen, Senegal, Zuid-Soedan, Syrië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten