Jean-Jacques Flahaux ©  Twitter

PS en Ecolo boos over MR-video die fascisme van Mussolini “relativeert”: “De grenzen zijn allang overschreden”

De PS en Ecolo zijn niet te spreken over een video van de Europese tak van de MR (MRI), die het fascisme van de Italiaanse dictator Benito Mussolini “relativeert”. “Het fascisme banaliseren, dat is de deur openzetten voor zijn terugkeer”, tweette PS-voorzitter Paul Magnette. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft intussen gevraagd om de video in te trekken.

jvhBron: BELGA

In de video over de huidige politieke situatie in Italië gaat voormalig federaal parlementslid en dezer dagen MRI-voorzitter Jean-Jacques Flahaux in op de “gelijkenissen” tussen de partij Fratelli d’Italia van de nieuwe premier Giorgia Meloni en Mussolini.

De Italianen “erkennen ook vaak dat Mussolini stommiteiten heeft begaan”, zo verwijst Flahaux onder meer naar zijn alliantie met Hitler, de goedkeuring op diens aangeven van wetten tegen de Joodse gemeenschap, en de oorlog in Ethiopië. “Maar men moet ook weten dat Mussolini Italië, dat zich in een catastrofale economische situatie bevond, terug fierheid heeft gegeven”, klinkt het. “Er waren inderdaad alle fouten en drama’s die hij heeft aangericht, maar sommige Italianen behouden een herinnering die niet zo negatief was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kritiek

De federale coalitiepartners van de Franstalige liberalen, PS en Ecolo, zijn niet te spreken over de video. Voor PS-voorzitter Paul Magnette “banaliseren” de verklaringen het fascisme en Mussolini. Hij wijst erop dat de “schandalige” video is opgenomen in de perszaal van de MR. “Waar gaat deze zorgwekkende ontsporing stoppen? Het fascisme banaliseren, dat is de deur openzetten voor zijn terugkeer”, tweette de socialist.

Volgens parlementslid Guillaume Defossé van Ecolo “verdedigt de MR het fascisme van Mussolini”. “Na retweets van Frans extreemrechts, het respect voor Zemmour (de uiterst rechtse Franse presidentskandidaat, red.), de knettergekke verklaringen over wat hij ‘wokisme” noemt: de grenzen zijn allang overschreden”, tweette Defossé.

Reactie Bouchez

Zaterdagavond deelde MR-voorzitter Bouchez mee dat hij aan Flahaux heeft gevraagd om de video in te trekken. “Mussolini heeft de ergste gruwelen in de geschiedenis begaan. Daarover mag geen enkele ambiguïteit bestaan. Deze verklaringen zijn ongepast en verwerpelijk, maar kunnen de waarden en het engagement van Jean-Jacques Flahaux niet in twijfel trekken. Ik heb hem dus gevraagd deze video in te trekken”, zo tweette Bouchez.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners