©  REUTERS

Letland verlengt noodtoestand aan grens met Wit-Rusland opnieuw door aanhoudende spanningen rond migranten

Letland heeft de noodtoestand in de regio’s langs de grens met buurland Wit-Rusland opnieuw verlengd tot 10 februari 2023. Dat meldt de regering in Riga woensdag. De noodtoestand is ondertussen meer dan een jaar van kracht.

gjsBron: BELGA

In augustus 2021 lanceerde het Baltische land de noodtoestand als reactie op de spanningen aan de grens met Wit-Rusland. De Europese Unie beschuldigde Loekasjenko ervan migranten te laten overkomen uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Wit-Rusland zou die mensen daarna over de grenzen met landen van de Europese Unie sturen.

Met de verlenging van de noodtoestand blijft de Letse grenswacht bevoegd om migranten die vanuit Wit-Rusland illegaal de grens proberen over te steken, terug te sturen. 

Oorlog

Een andere reden om de noodtoestand te verlengen is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Die wordt door de regering in Minsk gesteund. Letland grenst aan Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland. 

Volgens officiële cijfers is sinds de afkondiging van de noodtoestand voorkomen dat meer dan 7.500 mensen illegaal de grens in Letland oversteken.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten