Archiefbeeld — © BELGA
Brussels Airport schrapt preventief vluchten op stakingsdag 9 november
Wie op 9 november wil reizen, zal de nationale staking aan den lijve ondervinden. De Lijn en Brussels Airport verwachten alvast hinder. De vakbonden willen met hun actie hun oproep versterken om de koopkracht te beschermen.
Wie op 9 november de deur uitgaat en daarvoor het openbaar vervoer wil gebruiken, is best extra aandachtig en kijkt er de routeplanners op na. Voor de nationale stakingsdag kondigden zowel de NMBS, De Lijn als de MIVB al aan dat ze hinder verwachten.
De Lijn meldt dat ze een alternatieve dienstregeling zal voorzien. Ze verwacht hinder in heel Vlaanderen. Volgende week maandag hoopt de maatschappij meer duidelijkheid te kunnen geven over welke bussen of trams rijden. Dat zal De Lijn via de routeplanner aan de reizigers laten weten.
De NMBS komt met een gelijkaardige boodschap. Al begint daar de actie al de avond voordien om 22 uur, zoals meestal het geval is bij spoorstakingen. Ook de spoorwegen mikken op begin volgende week om hun pendelaars via de routeplanner te informeren over de impact van de staking.
Het Brussels openbaar vervoer verwacht sterke hinder, meldt MIVB-woordvoerster An Van hamme. “De lijnen die al dan niet rijden, zijn niet op voorhand bekend, maar de MIVB vreest dat maar weinig bussen, trams en metro’s die dag zullen uitrijden. Er komt wel realtime informatie doorheen de dag.”
Luchtvaart
Ook Brussels Airport verwacht heel wat hinder. De luchthaven heeft daarom voor die dag al preventief ongeveer 40 procent van de geplande vluchten geannuleerd. Er lopen nog gesprekken met partners en luchtvaartmaatschappijen om te bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn om chaos te vermijden.
Wie een vlucht heeft geboekt en getroffen is door de staking, zal door de luchtvaartmaatschappij gecontacteerd worden. In totaal blijven 40 procent van de vluchten aan de grond. Reizigers die wel kunnen vertrekken, wordt aangeraden om alleen handbagage mee te nemen. Het is onbekend hoeveel reizigers hinder mogen verwachten.
Koopkracht
De stakingsdag draait rond koopkracht. Hij wordt georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het ABVV wil met de actie tonen dat het de loonnormwet liever kwijt dan rijk is. De automatische loonindexering herzien is voor hen onbespreekbaar. De socialistische vakbond pleit ook voor prijsplafonds op energieprijzen en belastingen op overwinsten.
Daarmee zit het op dezelfde lijn als het ACV. De christelijke bond heeft het over een “gedragen actie” omdat “de torenhoge rekeningen en facturen maken dat bij veel mensen het water niet aan de lippen, maar in de neus staat”. Werknemers hebben nood aan perspectief, klinkt het.
Beste van Plus
LEES OOK
Ryanair sluit basis op Brussels Airport definitief: wat betekent dat voor de reiziger?
Ryanair verlaat Zaventem definitief, 59 banen op de tocht
Eerste vlucht met biokerosine op Brussels Airport
Luchthavenpolitie laat honderden passagiers passeren zonder deftige controle: “De rijen waren te lang”
Politie zet protest vrijdag verder op luchthavens
Bekijk
Hoofdpunten
Fietser René uit Beringen sterft zes dagen na aanrijding aan embolie, bestuurster staat terecht
FGP Limburg arresteert meerdere cybercriminelen en haalt 200 frauduleuze sites offline
Frankrijk vreest dat eigen tanks ‘vergiftigd geschenk’ voor Oekraïne zijn
Hasselts topmodel Hannelore Knuts jurylid in reboot ‘Belgium’s Next Top Model’: “Ook voor hem en hen”
Zeker zeven doden en meerdere gewonden door Palestijnse schutter in synagoge in Jeruzalem
Politie massaal ter plaatse in Deurne: “Lichaamsdelen gevonden in kelder”