©  REUTERS

Derde van gletsjers op Unesco-lijst zal verdwijnen tegen 2050, zeggen de VN

Een derde van de gletsjers die door Unesco als werelderfgoed zijn geklasseerd, zullen tegen 2050 verdwijnen, in elk klimaatscenario”. Daarvoor heeft de VN-organisatie donderdag gewaarschuwd. De Unesco roept op om snel werk te maken van de inperking van CO2-uitstoot, om de resterende twee derde van de gletsjers te bewaren.

Bron: BELGA

De studie gaat over 18.600 gletsjers van in totaal 66.000 vierkante kilometer, verdeeld over 50 erfgoedsites. Dat is zowat 10 procent van de totale gletsjeroppervlakte op aarde. Volgens Unesco gaat het onder meer om de hoogstgelegen gletsjer (nabij Mount Everest) om de langste gletsjer (in Alaska) en de laatste overblijvende gletsjers in Afrika. Unesco spreekt dan ook van een “representatief beeld van de algemene staat van gletsjers ter wereld”.

Volgens het rapport van het intergouvernementele panel van de VN voor klimaatverandering (IPCC) is het afsmelten van gletsjers en sneeuw een van de tien belangrijkste bedreigingen, veroorzaakt door de klimaatverandering.

58 miljard ton ijs

De gletsjers van het werelderfgoed smelten aan een tempo van 58 miljard ton ijs elk jaar. Dat is het volume water dat Frankrijk en Spanje jaarlijks gebruiken en draagt volgens Unesco dus bij aan de stijging van het waterpeil.

Unesco waarschuwt dat de overblijvende gletsjers gered kunnen worden “als we de klimaatopwarming tot 1,5 graden” kunnen beperken.

De VN-klimaatconferentie vindt plaats van 6 tot 18 november in Egypte en zal “cruciaal zijn om oplossingen te helpen vinden”, aldus Audrey Azoulay, directrice van Unesco.

Aangeboden door onze partners