©  REUTERS

Lancering eerste bemande vlucht van ruimtevaartcapsule Boeing opnieuw uitgesteld

De eerste bemande vlucht van de Starliner-ruimtecapsule van Boeing is opnieuw uitgesteld en staat nu gepland voor april. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De Starliner is een van de twee Amerikaanse tuigen die astronauten naar het ISS zal brengen, samen met de Crew Dragon-capsule van het private bedrijf SpaceX. Maar Boeing heeft een reeks tegenslagen gehad die het programma aanzienlijk hebben vertraagd, waaronder een mislukte testvlucht in 2019. 

Het bedrijf slaagde er uiteindelijk in om in mei 2022 voor het eerst het ISS te bereiken, evenwel zonder bemanning aan boord. Toen werd gehoopt dat de eerste bemande vlucht nog in 2022 zou kunnen worden gelanceerd, maar later werd dat een eerste keer uitgesteld naar februari 2023 en nu dus naar april.

De bemande testvlucht moet twee NASA-astronauten vervoeren – Barry Wilmore en Sunita Williams – die wellicht ongeveer twee weken in het ISS zullen verblijven, aldus NASA donderdag. Indien die missie slaagt, kan worden gestart met operationele vluchten.

Aangeboden door onze partners