©  AFP

Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden

Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.

Bron: BELGA

Erdogan erkende wel dat Zweden “positieve stappen” in de juiste richting gezet heeft. Om het lidmaatschap mogelijk te maken voor Ankara, zijn er echter nog verdere maatregelen nodig. Erdogan bezorgde Kristersson een verlanglijstje. 

Later deze maand volgt een nieuwe Zweeds-Turkse ontmoeting in Stockholm, en de Turkse president hoopt tegen dan op een “positiever beeld”. De Zweedse premier gaf alvast aan dat Zweden “een veiligheidsfactor zou zijn voor alle landen van het bondgenootschap”.

Na een eerste aanscherping van de Zweedse antiterrorismewetgeving, die sinds juli van kracht is, moet deze grondwetswijziging waarover volgende week gestemd wordt het mogelijk maken “de vrijheid van vereniging van groepen die zich met terrorisme bezighouden te beperken”, aldus het Zweedse parlement in een verklaring. De stemming is gepland voor volgende week woensdag.

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne hadden Zweden en Finland het NAVO-lidmaatschap aangevraagd. Enkel de parlementen van Turkije en Hongarije hebben nog niet ingestemd. Ankara verwijst naar de steun die Zweden en Finland aan terroristische organisaties, zoals de Syrisch-Koerdische militie YPG levert.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten