©  Dirk Vertommen

Regering wil alcoholconsumptie van jongeren temperen met gedeeltelijk reclameverbod

De federale regering pleit voor een verbod op reclame voor alcohol in reclameblokken tijdens televisieprogramma’s gericht op kinderen en jongeren. Dat is donderdag beslist op de ministerraad, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

tgBron: BELGA

De regering zet daarmee een eerste stap richting een breder alcoholplan, gericht op het vermijden van overconsumptie in het algemeen. Omdat alcohol drinken op jonge leeftijd extra schadelijk is, moeten jongeren extra worden beschermd, is de redenering. 

Naast het gedeeltelijk reclameverbod zou er daarom ook een verbod op versterkte bieren en wijnen kunnen komen voor wie jonger is dan 18 jaar. Het gaat dan om zaken als Desperados, een bier met tequila. Er is ook een zorgtraject voor jongeren met een alcoholproblematiek in de maak. 

De federale regering heeft nu haar standpunt in de discussie bepaald, maar het alcoholplan moet nog finaal worden afgeklopt tijdens een interministeriële conferentie met de deelstaatregeringen. Die zou in december plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten