Themabeeld ©  IMAGEGLOBE

13.800 euro armer: “Beste vriend” krijgt twee jaar cel na kameraad in de val te lokken

Maasmechelen -

Een 21-jarige man uit Maasmechelen krijgt 1 jaar met uitstel omdat hij zijn beste vriend naar de sporthal lokte. Een Nederlander trok de jongeman vervolgens in de auto en bestal hem voor 13.800 euro.

Shauni Deferm

Op 12 februari 2020 liep de vader van het slachtoffer (21) binnen in het politiekantoor om aangifte te doen. Zijn zoon werd slachtoffer van een overval aan de sporthal in Maasmechelen, samen met zijn 21-jarige beste vriend. Later zou tijdens de verhoren blijken dat deze laatste betrokken was bij het complot om zijn beste vriend geld af te troggelen.

13.800 euro armer

De twintiger had met zijn beste vriend afgesproken om ‘te chillen’ aan de sporthal toen plots een zwarte Volkswagen Polo met een 23-jarige Nederlander aan het stuur, en met zijn minderjarige neef als passagier, aangereden kwam. De twee mannen bedreigden de vrienden met een mes en dwongen hen om in te stappen. Het 21-jarige slachtoffer moest zijn bankkaart en de code van zijn rekening geven terwijl ze met hem en zijn kameraad naar het KBC-filiaal op de Rijksweg reden. Zijn vriend moest enkel zijn telefoon overhandigen.

Aan het bankkantoor haalden de Nederlanders geld af van de twintiger zijn rekening. Na de feiten werd het slachtoffer afgezet aan het industrieterrein, zijn vriend mocht eerder al uitstappen aan een bushalte. Eenmaal het slachtoffer thuis was, merkte hij dat er maar liefst 13.800 euro van zijn rekening was verdwenen.

Complot

Later bleek dat de beste vriend van het slachtoffer mee in het complot zat. “Hij moest de daders met zijn beste vriend in contact brengen. Ik geloof ergens wel dat hij fout ingeschat heeft wat de aard van het geweld zou zijn. Maar hij wist zeker dat het doel was om zijn beste vriend geld af te troffelen. Hij waagde zich aan zeer zware praktijken. Hij wist bovendien dat zijn beste vriend veel geld had gekregen van zijn grootvader voor zijn verjaardag”, aldus de Tongerse aanklager.

De 21-jarige kameraad stond huilend voor de rechter en verklaarde dat hij benaderd werd door de 23-jarige Nederlander, die hij kende door zijn vakantiewerk. “Hij vroeg mij of ik wat wilde bijverdienen. Ik had hem eerst mijn eigen bankkaart gegeven omdat er toch geen geld op mijn rekening stond, maar hij zocht specifiek naar een KBC-rekening. Zo zijn we bij mijn beste vriend uitgekomen”, klonk het huilend. “Ik was vooral bang. Ik heb er constant mee in mijn hoofd gezeten.”

2 jaar cel

De beste vriend kreeg een celstraf van een jaar en een geldboete van 1.200 euro, beiden met volledig uitstel onder voorwaarden. De meerderjarige overvaller kreeg twee jaar effectief en een geldboete van 1.200 euro. Hij werd eerder al veroordeeld in Nederland en is dus niet aan zijn proefstuk toe.

Het slachtoffer kon een deel van het gestolen geld recupereren. Het overige bedrag, 6.707 euro, krijgt hij terug in de vorm van een schadevergoeding.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten