Antonio Guterres ©  reuters

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op klimaattop: “Duidelijke vertrouwensbreuk tussen rijke landen en ontwikkelingslanden”

“Er is duidelijk een vertrouwensbreuk tussen de landen uit het Noorden en het Zuiden en tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden.” Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guteress donderdag gezegd bij aankomst in het Egyptische Sharm-el-Sheikh na een uitstap naar de G20-top in Bali. “Er is geen tijd om elkaar met de vinger te wijzen. Elkaar de zwartepiet toeschuiven, is enkel een recept richting wederzijdse vernietiging.”

jvhBron: BELGA

De VN-topman roept alle partijen op om “dit moment en de grootste uitdaging waarvoor de mensheid ooit heeft gestaan, te grijpen.”

Het einde van COP27 staat normaal gezien geprogrammeerd om 18 uur vrijdagavond. Maar het ijs is nog heel diep tussen de verschillende onderhandelingsblokken. Dat blijkt ook uit de kladversie van de eindtekst die donderdag door het Egyptisch voorzitterschap naar buiten werd gebracht. Die werd door Belgische delegatieleider Peter Wittoeck al bestempeld als “een onsamenhangend en onevenwichtig geheel, waarin heel wat belangrijke zaken ontbreken.”

Guterres deelt die mening. Volgens de VN-topman is het primordiaal om nog vooruitgang te boeken op drie vlakken. Het gaat dan om verlies en schade als gevolg van de klimaatverandering, het gat tussen de uitgesproken klimaatambities en het beoogde doel om de opwarming van de aarde onder 1,5 graden Celsius te houden, en financiering voor de klimaattransitie in arme landen.

Verlies en schade staat dit jaar voor het eerst officieel op de agenda. Het gaat meer bepaald om financiële steun van de rijke landen, de hoofdverantwoordelijken voor de klimaatverandering, aan armere landen. Die ondervinden vaak nu al de gevolgen van de klimaatverandering, terwijl hun aandeel daarin erg beperkt is.

Om het gat tussen de uitgesproken ambities en de doelstelling van 1,5 graden Celsius dicht te rijden, moet er een opening worden gemaakt richting het uitfaseren van fossiele brandstoffen. “Het gaat er niet alleen om om het doel in leven te houden, maar ook om mensen in leven te houden”, stelde Guterres. “De uitbreiding op het vlak van fossiele brandstoffen kaapt de mensheid. We kunnen het gat niet dichten zonder hernieuwbare energie versneld uit te rollen. Hernieuwbare energie vormt de afrit op de snelweg naar de klimaathel.” Daarmee verwees de VN-topman naar zijn opmerking bij het begin van de klimaattop dat de mensheid zich op “de snelweg naar de klimaathel” bevindt.

Op het vlak van financiering ten slotte, gaat het hoofdzakelijk om de niet gehouden belofte om tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar in te zamelen om de ontwikkelingslanden te ondersteunen bij de klimaatverandering. Bovendien werd op COP26 in Glasgow afgesproken om het bedrag voor adaptatie tegen 2025 te verdubbelen.

“De klimaatklok tikt en het onderlinge vertrouwen blijft afbrokkelen. De partijen op COP27 hebben de kans om een verschil te maken – hier en nu. Ik roep hen dan ook op daarnaar te handelen, en snel”, besloot Guterres.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten